Wizytę pań z Dąbia w Krwonach zorganizowała Anna Stanisławska z
Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Dobroczynne zioła
Dowiedziały się one o dobroczynnym działaniu przypraw, ziół,
warzyw i owoców oraz o tym, w jaki sposób podnieść odporność. Poznały
właściwości imbiru, kardamonu, chilli, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej,
kurkumy, pieprzu czarnego, czarnuszki, sosny zwyczajnej, babki lancetowatej,
tymianku pospolitego, jeżówki purpurowej, aloesu, miodu i produktów pszczelich,
dzikiej róży, maliny, lipy, czosnku, bzu czarnego, cebuli zwyczajnej,
czeremchy, czystka, rokitnika, czy goździków.
Pasta na ból gardła
Następnie gości Stowarzyszenia zaproszono do przygotowania pasty
na ból gardła i mikstury wzmacniającej odporność. Panie ochoczo wzięły się do
pracy, trąc i krojąc warzywa i mieszając przyprawy. Sala, w której odbywały się
warsztaty, wypełniła się zapachem
imbiru, chrzanu, czosnku, cebuli i kurkumy.
Grupa z Dąbia znalazła również chwilkę, by pospacerować po
przylegającym do siedziby TUR ogrodzie sensorycznym. Miała też możliwość
dokonania zakupów w sklepiku, zaopatrując się w naturalne przetwory
przygotowane tutaj na bazie własnych produktów.