W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Aktualności

Bank Żywności w Koninie będzie miał profesjonalny magazyn! Największy w Wielkopolsce

2024-01-09 13:21:48
Anna Chadaj
Napisz do autora
Bank Żywności w Koninie będzie miał profesjonalny magazyn! Największy w Wielkopolsce

Największy w Wielkopolsce, spełniający wszelkie standardy funkcjonalności! Taki ma być nowy magazyn Banku Żywności w Koninie, którego budowa właśnie się rozpoczyna. 1000 metrów kwadratowych z profesjonalnymi rampami załadunkowymi, chłodniami, mroźniami, fotowoltaiką i pompami ciepła z pewnością ułatwi działalność organizacji, która od 27 lat wspiera potrzebujących.


Realizacja inwestycji to z jednej strony – jak podkreśla Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie – poważne wyzwanie, z drugiej wielka nadzieja na przyszłość. – Kiedy podczas obchodów 25-lecia naszej organizacji padło pytanie o marzenia, odpowiedzieliśmy, że nowy magazyn. Ale zaraz dodaliśmy, że to nierealne. Dzisiaj możemy powiedzieć, że marzenia się spełniają – mówi.

Nowy obiekt powstanie w miejscu istniejącego, który wielokrotnie poddawany był prowizorycznym remontom. – Najbardziej zależy nam na funkcjonalności – podkreśla Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie. – Żebyśmy mogli w odpowiednich warunkach przechowywać różnego rodzaju żywność i jak najwięcej jej dystrybuować do potrzebujących.

Inwestycja stała się możliwa dzięki pozyskaniu środków z KPO za pośrednictwem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W tej chwili trwają intensywne przygotowania do budowy (trwa procedura wyłaniania wykonawcy), a pierwsza łopata ma zostać wbita jeszcze wiosną. – W maju 2025 roku budowa musi zostać zakończona, ale mamy cichą nadzieję, że uda się to wcześniej – do końca tego roku.

Na czas budowy pracownicy Banku Żywności będą musieli „przeprowadzić się” do tymczasowej siedziby, co – jak przyznają – z pewnością w jakiś sposób utrudni działalność. – Ale najważniejsze jest to, że nasze marzenia się urealniły, co nie oznacza, że nie mamy kolejnych – mówi dyrektor. – To kuchnia warsztatowa (typu „masterchef”) umożliwiająca prowadzenie szerszej edukacji z zakresu niemarnowania żywności. Ale najpierw… magazyn!

Choć ten rok zapowiada się – jak zaznaczył Ireneusz Niewiarowski – „wybitnie trudny”, ubiegły również był pracowity. – Mieliśmy 12 389 podopiecznych, rozdaliśmy 804 908 kg żywności o wartości prawie 7 mln złotych – mówi. – Przekazaliśmy potrzebującym 2477 paczek. Wspierało nas 26 szkół, 1316 wolontariuszy, którym bardzo dziękujemy. Dla naszych beneficjentów przeprowadziliśmy 40 warsztatów żywieniowych. Z naszą kuchnią mobilną jeździliśmy po całej Wielkopolsce i propagowaliśmy ideę niemarnowania żywności.

Otwarcie 1,5 %

– Pod względem edukacyjnym rok 2023 rzeczywiście był intensywny – potwierdza dyrektor Joanna Piekarczyk. – To aż 11 działań. Oprócz festynów gminnych, w 7 miejscowościach była nasza mobilna kuchnia. Realizowaliśmy również projekt skierowany do uniwersytetów III wieku. O niemarnowaniu żywności rozmawialiśmy z seniorami w Koninie, Kole i Kaliszu. Nadal zamierzamy prowadzić działalność edukacyjną, ale zaczynamy od wsparcia potrzebujących w trudnym okresie poświątecznym, kiedy to zaczynają się podwyżki, przychodzą dodatkowe rachunki i często spłacamy kredyty za zakupy na święta. Dzięki grantowi otrzymanemu z Fundacji Biedronka, nasi podopieczni otrzymają paczki z podstawowymi produktami spożywczymi. Planujemy przygotować 600 paczek, każda po 100 złotych.

Przez 27 lat istnienia Bank Żywności objął wsparciem 821 304 podopiecznych, rozdał ponad 32 mln kg żywności o wartości ponad 114 mln zł. Liczba paczek przekroczyła liczbę 183 tysięcy. Do współpracy przystąpiło 1969 szkół i ponad 41 tysięcy wolontariuszy.