Robert Makłowicz, znany dziennikarz i krytyk kulinarny był gościem specjalnym IV Konińskich Targów Przedsiębiorczości. Podczas swojego kulinarnego show przygotował trzy dania pochodzące z różnych krajów Europy: zupę cytrynową z Cypru w towarzystwie klopsików z mielonej, wieprzowej szynki i lekko blanszowanego ryżu, cienko pokrojony schab ze świeżo startym chrzanem po litewsku, śmietaną i koperkiem, a także hiszpańską tortillę cappuccino (inaczej omleta) na bazie ziemniaków ze szparagami.
Wierni telewidzowie kulinarnych podróży Roberta Makłowicza m.in. oczywiście koninianie mieli dzisiaj prawdziwy powód do radości, ponieważ gościł on u nas w mieście, a konkretnie na Targach Przedsiębiorczości. Podczas kulinarnego pokazu łatwo też było zauważyć, że jego pasją jest gotowanie i dzięki niemu dawanie radości innym. Doświadczyli tego goście imprezy, którzy z uwagą przysłuchiwali się i obserwowali mistrza podczas pracy, a później cierpliwie czekali na możliwość spróbowania potraw w jego wykonaniu. - Wybrałem trzy dania z różnych stron Europy, ale takie, które według mnie podpasują gustom smakowym miejscowej publiczności i da się je przygotować w miarę szybko - mówi Robert Makłowicz. Ale my już teraz wiemy, że potrawy na pewno smakowały i zostaną wkrótce wypróbowane przez niejedną gospodynię domową. Będą także innowacyjnym urozmaiceniem tradycyjnej, polskiej kuchni. A czego się jeszcze dowiedzieliśmy o gotowaniu, podróżach i planach Roberta Makłowicza? Szczegóły wkrótce na naszych łamach.