Targi Smaki Regionów to wydarzenie, podczas którego uczniowie klasy 6C i 6D staromiejskiej Szkoły Podstawowej mieli przyjemność uczestniczyć i brać aktywny udział w warsztatach kulinarnych propagujących zdrowe odżywiane. Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich można było znaleźć ekologiczną, certyfikowaną żywość z całej Polski.
Ta wielka uczta regionalnej polskiej kuchni, pełna tradycyjnych receptur oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu była niezapomnianą możliwością do podkręcenia apetytu… Uczniowie mogli kosztować wędlin, serów smażonych i długodojrzewających, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw. Podczas degustacji produktów przy stoiskach blisko 200 producentów trafili na pokaz kulinarny Jarosława Uścińskiego. Ten światowej klasy kucharz, który gotował dla Tiny Turner, Bruce Willisa czy koronowanych głów świata zabrał młodych ludzi w nietuzinkową podróż… a właściwie zaprosił na poligon ciężkiej pracy i harówki jednego z uczniów klasy 6D – Mikołaja Pilarczyka, który dzielnie znosił trudy kuchennej pracy. I choć w przygotowaniu nietrudny omlet z owocami, to stanowił on wyzwanie dla młodego kuchennego amatora, który podzielił przygotowane pyszności wśród kolegów i koleżanki.
Przy współpracy z Biblioteką Publiczną Gminy Stare Miasto uczniowie mieli również możliwość uczestniczyć w warsztatach owocowo-warzywnych i wędliniarskich. Wyjazd dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach projektu "Literacko i ze smakiem".