W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Aktualności

KRÓLESTWO GOSPODYŃ. KGW w Sławsku z wyróżnieniem na Bitwie regionów

2022-11-17 10:08:36
Milena Fabisiak
Napisz do autora
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. KGW w Sławsku z wyróżnieniem na Bitwie regionów

W Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich w ubiegłym tygodniu odbyło się spotkanie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Wielkopolski. Panie zaprezentowały swoje potrawy podczas konkursu Bitwa regionów. Zwyciężyło KGW z Lądku (powiat słupecki) „Barszczem zabielanym z szarymi kluskami”. Wyróżnienie otrzymało także KGW w Sławsku (powiat koniński).

Swoje potrawy do Kaczek Średnich (powiat turecki) przywiozło aż 28 kół z terenu Wielkopolski. Rozpoczęto wylosowaniem numerów, według których koła prezentowały swoje potrawy komisji konkursowej. Bitwę regionów w Wielkopolsce wygrało KGW w Lądku (powiat słupecki) za „Barszcz zabielany z szarymi kluskami”, drugie miejsce zajęło KGW Szurkowo za „Królasa w sosie z szagolami i ćwikłą”, trzecie – KGW w Słomowie Słomowianki za „Gęś po wielkopolsku”. Wyróżnienia przyznano: KGW w Sławsku, KGW w Rychtalu, KGW w Biernatkach i KGW w Cichej Górze.

Powiat koniński reprezentowały panie z KGW w Sławsku. – Przyjechałyśmy z tą samą potrawą, która wygrała pierwszy etap Bitwy regionów na szczeblu powiatowym. To „Barszcz na kwaśnicy” ugotowany na wywarze z warzyw, suszonych grzybów i owoców. Barszcz można podać na dwa sposoby – z kluseczkami robionymi jak makaron, tylko trochę grubszymi i szarymi kluskami (przecieranymi). Można też podawać z tłuczonymi ziemniakami. My mamy kluseczki, jak makaron i przecierane. Barszcz gotowany jest na soku z kiszonej kapusty, który dodawany jest na końcu. Zaprawiamy go kwaśną śmietaną – mówiły przed konkursem.

„Kaczka po rzuchowsku” to potrawa, którą zaprezentowały panie z KGW w Rzuchowie (gmina Dąbie, powiat kolski). – Nasza „Kaczka po rzuchowsku” jest przyprawiana solą, pieprzem, combrem obsmażana na patelni. Później jest pieczona przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Do tego robimy wyjątkowy sos winno-wiśniowy i jabłko zapiekane z żurawiną. Taka kompozycja sprawia, że ta potrawa jest wyjątkowa – mówiły.

„Żeberka wieprzowe ze śliwkami w glazurze pomidorowo-miodowej” to konkursowe danie pań z KGW w Tokarach (gmina Kawęczyn, powiat turecki). – Żeberka marynujemy solą, pierzem, czerwoną papryką, czosnkiem do smaku. Z godzinkę muszą w tym pobyć. Podpiekamy najpierw na patelni, podsmażamy cebulkę, wszystko wkładamy do garnka i wszystko prużymy aż zmiękną i dodajemy wcześniej namoczone suszone śliwki (12 godzin, żeby namiękły). Dosyć dużo śliwek. Gotujemy 2-3 godziny, aż żeberka będą cudownie miękkie. Potem dodajemy koncentratu pomidorowego i miodu, by wydobyć słodki posmak – mówiły.

KRÓLESTWO GOSPODYŃ. KGW w Sławsku z wyróżnieniem na Bitwie regionów
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. KGW w Sławsku z wyróżnieniem na Bitwie regionów
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. KGW w Sławsku z wyróżnieniem na Bitwie regionów
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. KGW w Sławsku z wyróżnieniem na Bitwie regionów