Jak kupić kawę
najlepszej jakości
Wyobraź sobie, że jesteś w sklepie z kawą i musisz
którąś wybrać. Jeśli należysz do osób, które przeglądają opakowania z nadzieją,
że znajdą „jakość” napisaną drukowanymi literami i do tego grubą czcionką, to
możesz się rozczarować. Istnieje wiele sposobów na to, abyś znalazł kawę, która
najlepiej będzie odpowiadać twoim wymaganiom, jednak potrzeba tu pewnej wiedzy.
Jeśli jesteś zainteresowany, to czytaj dalej, aby następnym razem nie dać się
zwieść podczas kupowania kawy.
Gdzie szukać kawy
dobrej jakości?
Ponieważ kawa
jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, nie ma problemu z jej
zakupem. Można powiedzieć, że jest do kupienia na każdym rogu - w lokalnym sklepiku,
supermarkecie, w setkach kawiarni, w Internecie, a nawet na stacjach
benzynowych! Jednak kawa
naprawdę dobrej jakości może nie być tak łatwo dostępna. Trzeba jej szukać tam,
gdzie są jej pasjonaci – specjalistyczne sklepy, kawiarnie i lokalne palarnie. Ludzie
w nich pracujący specjalizują się w tym zakresie i starają się dostarczać najlepszą
kawę. Mają oni największą wiedzę, dzięki czemu mogą oferować produkty
najlepszej jakości, zwłaszcza gdy mówimy o palarniach, które pozyskują zielone
ziarna kawy i starannie palą je tak, aby wydobyć z nich najlepsze właściwości smakowe
i zapachowe.
Kolejnym
kluczowym elementem jest świeżość - w żadnym innym miejscu nie ma kawy tak
świeżej, jak w palarni kawy. A świeżość jest niezbędna, gdy szukasz jakości.
Jeśli kawa nie jest świeżo palona, nawet naprawdę odpowiednio prażona straci
swoje najlepsze cechy aromatu i smaku. Jeśli w pobliżu nie ma lokalnej palarni
kawy, zawsze możesz ją zamówić przez Internet. W zasadzie, według magazynu „Cross-border”,
wydatki konsumenckie (zarówno online, jak i offline) znacznie wzrosły w
ostatnich latach ze względu na nowo powstającą ideę picia kawy klasy premium,
która jest coraz bardziej popularna. Większość palarni lub specjalistycznych
sklepów ma platformę internetową, poprzez którą prowadzi sprzedaż wysyłkową.
Kupując w takich mniejszych, lokalnych palarniach można mieć pewność, że ziarna
będą świeżo palone, bo po prostu ich możliwości techniczne i zaplecze nie są
przystosowane do produkcji dużych ilości.
Na co zwracać największą uwagę, kupując kawę
ziarnistą?
Na opakowaniu
powinny znajdować się kluczowe informacje o kawie, które powinieneś znaleźć w
opisie produktu. Pomogą ci one podjąć decyzję. Należy więc uważnie przyjrzeć
się opakowaniu, aby uzyskać niezbędne informacje. Zwróć uwagę na następujące aspekty.
Obszar upraw, z
którego pochodzą ziarna ma wpływ na posmaki i aromat, jakich można się
spodziewać. Może to być też ciekawy sposób, aby dowiedzieć się więcej o tym, co
pijesz. Jeśli na opakowaniu jest określony region, a nawet plantacja, to
jeszcze lepiej. Możliwość prześledzenia drogi, jaką przebyły ziarna od
plantatora również zdradzi różne aspekty i warunki uprawy, które mają wpływ na
ostateczny produkt.
Jest to kluczowy
element, jeśli chodzi o smak. Może również dyktować sposób parzenia, ponieważ ziarna
jaśniej palone lepiej ujawniają swoje barwy smakowe przy zaparzaniu metodą
filtrową, a ciemniejsze palenie jest często używane do espresso. Istnieje kilka poziomów palenia i warto wypróbować je
wszystkie.
Ma na celu
określenie świeżości ziaren. Jeśli data ta nie jest podana na opakowaniu, to
lepiej odłóż je z powrotem na półkę. Zasada z datą palenia jest bardzo prosta –
wybieraj jak najświeższą. Większość znawców kawy jest zgodna co do tego, że
kawa ziarnista zachowuje swoją świeżość od tygodnia do miesiąca po paleniu.
Kawa
jednorodna, czyli Single origin
Jest to kawa
pochodząca z jednej plantacji lub jednego regionu upraw i często jest lepszej
jakości, niż mieszanki. Ma łatwy do wyśledzenia, specyficzny, niepowtarzalny
smak, który nie jest mieszany z niczym innym. Wielu smakoszy preferuje tę kawę
tylko dlatego, że łatwiej jest określić jej walory smakowe, które są
charakterystyczne dla danego regionu lub producenta. Czy w związku z tym
mieszanki są złe? Nie, to nie o to chodzi. Mieszanie ziaren jest popularną
praktyką, mającą na celu uzyskanie wyjątkowych produktów – na przykład ziarna
dające dużą cielistość w połączeniu z zirnami o głębokim, słodkim smaku, mogą
dać wspaniałą kawę, która jeszcze lepiej będzie smakować z mlekiem. Jednak trzeba
tu też wspomnieć, że niektórzy producenci specjalnie mieszają ziarna, aby ukryć
pewne ich niedoskonałości, więc bądź ostrożny i wybierz mieszankę z renomowanej
palarni.
Specialty albo speciality
to określenie używane w stosunku do kawy najwyższej jakości. Jest to kawa
zazwyczaj z wynikiem między 80 a 100 punktów w stupunktowej skali oceny kawy Coffee
Review według stowarzyszenia SCA (Specialty Coffee Association).
Kawowi eksperci nadają kawie punkty w czasie oceny organoleptycznej i
degustacji, oceniając zarówno jej walory wizualne, jak i smakowe, aby wybrać
tylko najdoskonalsze kawy, które zostaną następnie oznaczone jako specialty.
Kawa ze
sprawiedliwego handlu, czyli Fair Trade
Kawa oznaczona
jako Fair Trade jest uprawiana i produkowana zgodnie z certyfikowanymi
standardami. Normy te pomagają zapewnić trwały dochód rolnikom i pracownikom
plantacji, którzy uprawiają i zbierają kawę, a także zmniejszają negatywny
wpływ na środowisko, w którym uprawiana jest kawa. Czy to wpływa na smak? Może
się wydawać, że nie. Jednak jeśli rolnikom płaci się uczciwie za ich pracę, to nie
będą szukać sposobów na ukrycie ziaren niskiej jakości w partii lepszej jakości.
Mogą skupić się na dostarczaniu najwyższej jakości produktu i zarabianiu na tym,
co jest tego warte. Do tego dochodzą jeszcze walory etyczne tego projektu.
Teraz, kupując
kawę, będziesz już wiedzieć, jakich informacji szukać na opakowaniu. One pomogą
Ci wybrać najlepszy produkt. Pamiętaj również o tym, jakie smaki chcesz poczuć,
a to będzie już twój najlepszy przewodnik. Skonsultuj się z ekspertami w
wyspecjalizowanych kawiarniach, poznaj różne odmiany kawy i rodzaje palenia, a
wkrótce nauczysz się odróżniać produkt dobrej jakości od przeciętnego.