Koktajle owocowe, mleczne, jogurtowe czy kefirowe, różnego rodzaju placki,
zdrowe pasty kanapkowe czy domowe masło orzechowe – to tylko niektóre z
przykładowych zastosowań, które w naszej kuchni może znaleźć blender
kielichowy. Przydaje się on właściwie przez cały rok, a jego funkcjonalność
jest ograniczona właściwie tylko wyobraźnią użytkownika oraz jakością danego
urządzenia. To zaś wystarczający powód, by przy jego zakupie nie oszczędzać, a
wybór konkretnego modelu dobrze przemyśleć. Jak jednak wybrać najlepszy
blender? Które jego cechy okażą się najbardziej istotne? Na te pytania
odpowiadamy w dalszej części artykułu.
- Jaki
blender kielichowy? Najważniejsze parametry
- Blendery
kielichowe. Jakie funkcje nam oferują?
Jaki blender kielichowy? Najważniejsze parametry
Wybierając blendery kielichowe, powinniśmy uważnie czytać opisy
poszczególnych produktów. W podjęciu najlepszej decyzji pomogą nam przede
wszystkim następujące parametry:
- moc: im jest ona większa, tym
bardziej funkcjonalne okaże się dane urządzenie. Większość modeli ma moc
oscylującą wokół 600-800 watów. Jeśli jednak blender ma służyć również do
siekania orzechów czy robienia masła orzechowego, warto zdecydować się na
mocniejszy produkt;
- pojemność
kielicha: ta
powinna być dostosowana do ilości porcji, którą dany blender ma
przetwarzać. Jeśli zamierzamy używać go w pojedynkę, wystarczy kielich o
pojemności od 0.6 do 1.5 litra. Większy zaś doskonale sprawdzi się, jeżeli
będzie korzystała z niego większa rodzina;
- ostrza: największe znaczenie ma ich
ilość – im jest większa, tym efektywniejszy będzie blender. Istotna
okazuje się również jakość noży, która wynika przede wszystkim z materiału
– najlepszym wyborem będą ostrza ze stali nierdzewnej.
Blendery kielichowe. Jakie funkcje nam oferują?
Szukając
odpowiedzi na pytanie o to, jaki
blender kielichowy będzie dla
nas najlepszym rozwiązaniem, warto też zwrócić uwagę na to, jakie funkcje
oferuje nam dany model. Wybór jest naprawdę szeroki i obejmuje między innymi:
- funkcję
przygotowywania koktajli;
- opcję
kruszenia lodu – przydatną do przygotowywania drinków czy deserów takich
tak granita;
- tryb
pulsacyjny przeznaczony do obróbki twardych produktów, takich jak orzechy
i nasiona oraz surowe warzywa;
- tryb
siekania ziół;
- opcję
mieszania, przydatną przy wyrabianiu ciasta na wszelkiego typu placki i
naleśniki;
odporność na wysokie temperatury (ważną podczas
przygotowywania zup kremów czy sosów przecierowych, a zależną przede wszystkim
od materiału, z którego wykonano kielich).