W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 4 stycznia 24

Aktualności

Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?

2019-04-13 19:11:26
Małgorzata Kaczmarek
Napisz do autora
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?

Gościem specjalnym tegorocznych Konińskich Targów Przedsiębiorczości był utytułowany szef kuchni i restaurator Mateusz Gessler. Kulinarne i bardzo widowiskowe show połączone z degustacją rozpoczęło się o godz. 14.00. i trwało - z małymi przerwami - trzy godziny. Przyciągnęło mnóstwo widzów i wiernych fanów mistrza. Mateusz Gessler w asyście kucharzy wspierających przygotowywał na scenie risotto z borowikami, ptysie z kozim serem oraz zupę z soczewicy. Była tam również nasza redakcja i nie mogła przepuścić okazji, aby nie zadać mistrzowi kuchni kilku pytań.

Mateusz Gessler z wykształcenia jest architektem, ale jak sam wyjaśniał na sobotnich Konińskich Targach Przedsiębiorczości od najmłodszych lat jego życie było związane ze światem kulinarnym, stąd i decyzja, że właśnie w tym kierunku chce iść i w ten sposób spełniać się zawodowo. - To właśnie robię - mówi Mateusz Gessler.

Ponieważ Mateusz Gessler przez długi czas mieszkał we Francji, byliśmy ciekawi jakie są różnice pomiędzy kuchnią francuską a tradycyjną polską?

- Określając kuchnię francuską trzeba tutaj wspomnieć o pewnej jej finezji, a to co ją odróżnia od polskiej, to głównie mniejsza zawartość tłuszczów w daniach. Jednak przygotowując potrawy polskie, zdecydowanie trzymam się tradycyjnych receptur, czyli ich polskiej wersji. Zawsze należy też pamiętać, że kuchnia francuska jest kuchnią francuską, a polska kuchnią polską i nie należy ich mieszać, choć w zasadzie są do siebie podobne - odpowiada Mateusz Gessler. Kontynuując wypowiedź opisuje podobieństwa i różnice: - W polskiej kuchni jest dużo zup, ,,sosnych" dań powstających z produktów pochodzących z lasu, mięs… Jest używana śmietana, masło… I w kuchni francuskiej jest tak samo, tylko my Francuzi mamy jakiś dziwny - powiedzmy - nałóg, że do przygotowania potraw wykorzystamy np. dziesięć składników, a Polacy tylko pięć. Ale de facto reasumując obie kuchnie - powtórzę - są podobne, bowiem kiedyś te kraje były ze sobą związane historycznie, stąd i te podobieństwa kulinarne, choć w kuchni francuskiej używamy mniej buraków i kapusty.

Przed nami Wielkanoc. Poza jajami na świątecznym stole obowiązkowy jest żurek. Zapytaliśmy Mateusza Gesslera, czy go również podaje, a jeśli tak, to jaki on jest w jego autorskim wykonaniu?

Jak usłyszeliśmy Mateusz Gessler żurek serwuje z dwóch powodów i pojawia się nie tylko na jego świątecznym stole, ale i w jego restauracji, ponieważ jest ona czynna 24 godziny na dobę i stawia na nogi zarówno rano, jak i wieczorem. - Sam robię zakwas z chleba razowego, samodzielnie przygotowuję wędliny, w tym przypadku białą kiełbasę czy wędzonkę. Poza tym dobry żurek powinien być gęsty i zawiesisty i mój taki właśnie jest. Można też dodać więcej lub mniej chrzanu, grzyby… Ale ja lubię żurek tradycyjny o kremowej konsystencji z dużą ilością kiełbasy i jajek.

Więcej o Mateuszu Gesslerze i jego kuchni w świątecznym wydaniu ,,Przeglądu Konińskiego”.

Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?
Co ugotował Mateusz Gessler na Konińskich Targach Przedsiębiorczości?



Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





łoo- &
Czyżby ta firma zafundowała nam kable na nowej przeprawie. Nie dziwię się, że most może wkrótce usnąć, przecież to są spece od alkoholu. I kto tu mówi, że rządzi PO. Rządzi SLD i PO. Czyli ciąg dalszy upadku, ruiny miasta. Pierd....ne kolesiostwo.
Kala fior
Firma budujaca instalacje przemyslowe wygrywa na targach spożywczych co za bezsens. Bo ma alkohol i kombinuje na drinkach dla publiki. Zenada panowie prezydenci, widac kto wami steruje. Zal tych wystawców ktorzy oferowali zywnosc a przegrali z prymitywnym kieliszkiem cytrynowki. Co zadupie to zadupie.