Co roku przed Wielkanocą w Kramsku odbywa się impreza pod hasłem „Wybijanie żuru”. Jej ideą jest przypominanie młodszym pokoleniom o tradycji, z której dawniej słynęła gmina. Dzisiaj już po raz 12. będzie można wybrać „Mistrza Żuru” i skosztować wielkanocnych smakołyków przygotowanych przez gospodynie.
Zgodnie z kramską tradycją w Wielki Czwartek wieczorem, w wielu domach na świeżo umytych oknach pojawiały się zacieki żuru. Z ponownym szorowaniem szyb musiały się liczyć głównie „panny na wydaniu”. Z drugiej jednak strony mogły być dumne. Był to bowiem znak ich powodzenia wśród kawalerów, a przy okazji także symbol pożegnania z wielkim postem.
Dziś już nikt nikomu nie oblewa żurem świeżo umytych okien, za to mieszkańcy gminy chętnie biorą udział w wielkanocnych konkursach kulinarnych i prezentują swoje prace na świątecznych stoiskach.
XII Kramskie Wybijanie Żuru odbędzie się dzisiaj o godzinie 15.00 w Auli Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler. W programie przewidziano: występy artystyczne, warsztaty wyrobu palm wielkanocnych, plastyczny kącik malucha. Z pewnością – tak jak co roku – największym zainteresowaniem cieszyć się będzie konkurs kulinarny „Mistrz Żuru”, a także degustacja potraw. Jak zawsze zachwycą wielkanocne stoły nakryte przez gospodynie z kilku sołectw, na których pojawią się pasztety, galaretki, mięsa, wędliny i jajka w milionach odsłon.
Kramska impreza będzie też okazją do rozstrzygnięcia konkursu plastycznego „Na kartkę Wielkanocną”.
Na XII Kramskie Wybijanie Żuru zaprasza Stowarzyszenie „Klub Seniora i Juniora”.