Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie w minionym tygodniu miał okazję gościć najmłodszego uczestnika popularnego programu kulinarnego MasterChef – Bartosza Adamskiego. Jego kanał na YouTube „Bartek bez przepisu” ogląda szeroka rzesza fanów.
W ramach wizyty uczestnik kulinarnego show przeprowadził wykład wraz z warsztatami w ramach projektu „Kupuj i gotuj z polską wieprzowiną”. Uczniowie poznali tylko niektóre tajniki sztuki kulinarnej w wykonaniu Bartka, który znany jest z tego, że swoje potrawy komponuje bez przepisu, w nieoczywisty sposób łącząc ze sobą smaki. Kreatywne podejście Bartosza Adamskiego do gotowania niejednokrotnie urzekło Magdę Gessler, jurorkę programu MasterChef. W części praktycznej kucharz wykonał zupę, danie główne i deser, a wszystko na bazie wieprzowiny. Uczniowie chętnie próbowali jego potraw i wysoko ocenili smak.
Po wykładzie w Centrum Gastronomicznym odbył się konkurs kulinarny, którego motywem przewodnim była polska wieprzowina. Brało w nim udział 20 uczniów klas technikum żywienia, którzy zaprezentowali swoje umiejętności, a jury wyłoniło najlepszych kucharzy: I miejsce zdobył Jakub Walter za polędwiczki z sous-vide na puree z dyni z przyprawami korzennymi, II miejsce przypadło Mateuszowi Hofmanowi za polędwiczki z kurkami na puree z batatów i III miejsce Janowi Robakowi za polędwiczki w maśle orzechowym z majonezem pomidorowym i frytkami. Najlepsi gastronomowie zmierzą się w kolejnym etapie w Warszawie. Organizatorkami spotkania były: Elżbieta Sell i Kinga Łajdecka.