W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar do 30.11.24

Zdrowie Uroda Styl

Czy dieta wegańska to panaceum na długowieczność i jakość zdrowia?

2020-01-27 09:39:59
Czy dieta wegańska to panaceum na długowieczność i jakość zdrowia?

Dieta wegańska wyklucza z codziennego menu produkty pochodzenia zwierzęcego i wciąż budzi wiele kontrowersji. Liczne opinie i mity krążące wokół niej sugerują, że osoby, które ją wdrożyły mogą mieć problemy zdrowotne, wynikające z niedoboru białka i mikroelementów. Zatem czy dieta wegańska ma rzeczywiście niekorzystny wpływ na zdrowie lub może odwrotnie? Odpowiedzi udzieliła nam dietetyk Agnieszka Witucka.

Czym charakteryzuje się dieta wegańska?

Z całą pewnością należy ją zaliczyć do bardziej restrykcyjnej odmiany diety wegetariańskiej. Ponadto przyglądając się jej bliżej, nie można zapominać, że związany jest z nią, także określony styl życia, którego zwolennicy dążą do minimalizacji eksploatowania (zabijania) zwierząt i ochrony różnych form życia. Stąd weganie nie noszą rzeczy wykonanych ze skóry, wełny i jedwabiu, nie używają mydła i świec, do których produkcji wykorzystano tłuszcz zwierzęcy oraz kosmetyków wcześniej właśnie na nich testowanych. Ponadto w odróżnieniu od wegetarianów, w menu wegan, nie znajdzie się produktów pochodzenia zwierzęcego na przykład jaj, mleka i jego przetworów, a w skrajnych przypadkach nawet miodu. Dozwolone jest jedynie pożywienie roślinne.

Czy stosowanie diety wegańskiej jest bezpieczne dla zdrowia?

Tylko wówczas, kiedy połączymy ją z suplementacją m.in. witaminy B12, która właśnie znajduje się w mięsie. W przypadku jej braku może dojść m.in. do znacznego osłabienia organizmu, pogorszenia wzroku... Ponadto przed jej rozpoczęciem najrozsądniej byłoby najpierw wykonać podstawowe badania lekarskie i ustalić czy nie ma ku temu zdrowotnych przeciwwskazań. Takie badania najlepiej też co jakiś czas powtarzać, ponieważ problemy mogą wystąpić również w trakcie jej kontynuacji. Dlatego pragnę uczulić na ten aspekt wszystkie osoby, które chciałby lub już ją stosują, aby o tym pamiętały.

Typowe menu wegańskie to…

  • Najpierw trzeba taki jadłospis dobrze zaplanować. W przypadku gdy z dnia na dzień zrezygnujemy z mięsa tj. białka i nie będziemy organizmowi go dostarczać szybko doświadczymy ogólnego wyczerpania. Możemy je oczywiście zastąpić innymi produktami typu: rośliny strączkowe takie jak: soczewica, fasola, groch, ciecierzyca. Włączając je do jadłospisu zapewnimy sobie optymalne ilości białka, żelaza i cynku.

  • Wchodząc na różne fora internetowe znalazłam informacje, że właściwe skomponowanie diety wegańskiej dostarcza organizmowi wszystkich, niezbędnych witamin i minerałów koniecznych w celu zapewnienia prawidłowego jego funkcjonowania. Wapń oraz witaminę D można czerpać z mleka migdałowego, a także soku pomarańczowego. Z kolei zapotrzebowanie na witaminę B12 zrekompensują zjadane regularnie kasze, orzechy, siemię lniane, słonecznik, płatki śniadaniowe. Ale dla zachowania pełnego bezpieczeństwa lekarze jednak sugerują przyjmowanie preparatów multiwitaminowych, żeby mieć pewność, co do ich ilości. Przykuły również moją uwagę stwierdzenia, że wielu ludzi przechodzi na tę dietę dla poprawy zdrowia. Argumentowano, to polepszeniem wyglądu skóry, dobrym samopoczuciem, zwiększeniem odporności na infekcje i w celu ograniczenia ryzyka zachorowań na nowotwory czy cukrzycę. Mogłaby się Pani do tego odnieść?

Cóż. Rozsądek przede wszystkim, lecz weganizm nie jest antidotum na długowieczność i jakość zdrowia. To oczywiście jakaś alternatywa, ale należy do tego podchodzić bardzo indywidualnie, choć przyznaję, funkcjonuje takie przekonanie. Osobiście uważam, iż najlepszym rozwiązaniem jest racjonalna dieta bogata we wszystkie produkty roślinne i te zwierzęce, bez konieczności dodatkowej suplementacji.

Jak wygląda typowe, wegańskie śniadanie?

Na pewno bez obecności na talerzu jajecznicy, wędlin i serów. Najprawdopodobniej zobaczymy tam kanapki (chleb pieczony na bazie naturalnych kwasów) w towarzystwie kolorowych, surowych warzyw. Z gorących napojów: herbata bądź czarna kawa również zbożowa. Jeśli ktoś lubi także świeżo przygotowane w blenderze koktajle warzywne albo owocowe. Wszystko w jak najmniejszym stopniu poddane obróbce termicznej w temperaturze nie wyższej jak do 41 stopni Celsjusza.

Dieta wegańska jest bardzo modna w Stanach Zjednoczonych. O jej zaletach i dobroczynnym działaniu chętnie wypowiadają się gwiazdy Hollywood. Według nich, dzięki niej nie tylko odnotowuje się szybki spadek masy ciała, ale również znaczną poprawę zdrowia.

To najmodniejszy trend żywieniowy XXI wieku, który mówi kategoryczne „nie” żywności przetworzonej, modyfikowanej i wzbogacanej różnymi środkami konserwującymi. To także styl życia, przekonania, świadomość. Niesie za sobą – co jest bardzo ważne – zmniejszenie ryzyka otyłości i chorób układu krążenia (nadciśnienie, zbyt wysoki poziom cholesterolu).

Jak wdrożyć dietę wegańską?

Z pewnością należy wprowadzać ją stopniowo i wykluczać ze swojego dotychczasowego menu produkty pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym odradzam natychmiastową zmianę, ponieważ może skutkować szokiem dla organizmu, w szczególności przez niedobór witaminy B12. Najmądrzej wówczas, dla bezpieczeństwa, wspomagać się suplementacją.

MK



Małgorzata Kaczmarek

Śledź nas na