2 uczennice z 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowy w Żychlinie zdobyły 2 miejsce na ogólnopolskim konkursie kulinarnym organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Karina Dreszer i Natalia Makowska swój sukces zawdzięczają wyjątkowej potrawie, którą przygotowały. Sernik z białym makiem na buraczanym brownie z sosem śliwkowym na miodzie pitnym oraz kruszonką z kiełbasy jałowcowej podbił serca jurorów i usytuował Karinę oraz Natalię na 2. miejscu. Do przygotowania dania wybrały śliwkę szydłowską, miód pitny, miód z Sejnszczyzny, olej rydzowy oraz kiełbasę jałowcową dopełniając całość serem ricotta z serowni pani Ilony Michalak z Kuchar Borowych, której wyroby były wielokrotnie nagradzane w konkursach produktów regionalnych. Zdobywczynie 2. miejsca w ramach nagrody otrzymały dyplomy oraz 2600 zł.
Zdj. ZSEU