W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Krzymów

A po obfitym śniadaniu, wiosenny spacer!

2024-03-31 09:09:00
A po obfitym śniadaniu, wiosenny spacer!

Nie ma innego tak bogatego w symbolikę święta, jak Wielkanoc. Zwycięstwo nad śmiercią, rodzące się życie… – Od zarania dziejów największą wartością człowieka jest życie, które należy pielęgnować i o które należy dbać! Niech ten wyjątkowy czas będzie dla wszystkich czasem odpoczynku i wytchnienia dla ciała i ducha. Świętujmy na zdrowie – życzą lekarze rodzinni Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.


Symbolika Wielkanocy wyraża się nie tylko w przekazywanych z pokolenia na pokolenie zwyczajach (palmy, święconka, zajączek, baranek), ale przede wszystkim w potrawach. Pisanki są nie tylko pyszną przekąską, ale także dobrą wróżbą na cały rok. Babka oznacza dostatek, chleb – sytość i pomyślność, chrzan – siłę, sól – trwałość (dodatkowo odpędza wszelkie zło), natomiast mięso i wędliny – zdrowie i dostatek na cały rok.

„Żeby się spełniło” wszystkie te składniki powinny się znaleźć na wielkanocnym stole. I zwykle się znajdują! W przeróżnych postaciach: żurek z białą kiełbasą podany w chrupiącym chlebie, faszerowane jajka, sałatki z majonezem, no i ciasta: mazurek, baba pisakowa, drożdżowa… Ładne, pyszne, ale – niestety – wysokokaloryczne. Bogate w tłuszcz i cukier! Wszystko jasne, ale jak się im oprzeć?

Żeby Wielkanoc nie oznaczała zbyt wielu dodatkowych kilogramów wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad! Przede wszystkim – nie wolno się przejadać, a niektóre przepisy warto zmodyfikować.

Dietetycy radzą, aby do sosów i sałatek, zamiast tłustego majonezu czy śmietany, dodać jogurt naturalny z dodatkiem majonezu o obniżonej ilości tłuszczu. Na przemianę materii świetnie działają suszone zioła ułatwiające i przyspieszające trawienie: cząber, gorczyca, kminek, imbir, jałowiec, estragon, rozmaryn. Tłuste mięsa można zastąpić polędwicą, kurczakiem, indykiem, lub schabem. Unikajmy smażenia – pieczenie jest zdrowsze!

Lekarze rodzinni PPOZ ostrzegają też przed nadmiernym spożywaniem jaj, szczególnie żółtek. Są kaloryczne, a poza tym zawierają dużo tłuszczu oraz cholesterolu LDL, który niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny też unikać ciast na bazie margaryny, z dużą zawartością cukru, np. mazurków. Mniej szkodliwy pod tym względem, a także mniej kaloryczny, jest na przykład sernik na zimno, pascha z chudego sera, czy kawałek babki drożdżowej (ale bez lukru!)

Nie przesadzajmy z wysoce kalorycznym alkoholem. Wybierajmy raczej wino wytrawne, które dodatkowo ułatwi trawienie.

Otwarcie 1,5 %

– Świętowanie nie powinno polegać wyłącznie na ucztowaniu. Warto odejść od stołu, żeby na przykład wybrać się na długi, rodzinny spacer. W ten sposób pozwolimy naszemu organizmowi odpocząć, a ruch przyspieszy procesy trawienne. Zza chmur coraz śmielej wygląda słońce, a synoptycy zapowiadają nadejście prawdziwej wiosny. Kto jak nie ona jest największą zachętą, żeby świętować aktywnie wśród rodzącej się do życia przyrody? – zachęca Bożena Janicka, lekarz rodzinny prezes PPOZ.

Anna Chadaj

Śledź nas na