Osiem potraw oceniała komisja konkursowa podczas tegorocznego Święta Kapusty w Honoratce (gmina Ślesin). Wygrał tradycyjny bigos przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Licheniu Starym.
Oczywiście podczas konkursu kulinarnego w ramach Święta Kapusty w daniach musiała królować główna bohaterka, czyli kapusta. – Braliśmy pod uwagę wykorzystanie produktu, walory smakowe, a także estetyczne, czyli podanie potrawy – mówi Urszula Bachera, wiceburmistrz Ślesina, która przewodniczyła czteroosobowej komisji konkursowej. – Wszystkie dania były przepyszne.
Spośród 8 zgłoszonych dań wygrał bigos KGW z Lichenia Starego, drugie miejsce zajęło danie (gołąbki, kotlet z kapustą i surówka) KGW z Ignacewa, natomiast trzecia była ciapkapusta przygotowana przez Mariolę Wiśniewską z Honoratki. Pozostałe potrawy zajęły czwarte miejsca.
Tradycją Święta Kapusty w Honoratce jest wielkie kiszenie kapusty. W tym roku to 200 główek pokrojonych drobniutko specjalną maszyną. Kto chętny, zakłada specjalne buty i ugniata kapustę w beczce. Swój udział w tym mają między innymi pani wiceburmistrz oraz sołtys Honoratki Leszek Jędrzejski.
Udeptywana dzisiaj kapusta gotowa do zjedzenia będzie przed świętami Bożego Narodzenia. Trafi między innymi do pierogów na wigilijny stół.