Ania Misiak to niezwykle uzdolniona młoda dziewczyna, której pasją jest wypiekanie i dekorowanie przeróżnych słodkości, w tym świątecznych pierników. Jej cuda mogliśmy już podziwiać w jednym z porannych wydań Dzień Dobry TVN, a teraz dostępne są na jej instagramowym blogu kulinarnym.
Dłuższy materiał o twórczości Ani będzie można przeczytać w najbliższym, świątecznym numerze „Echa Turku”. Przed tym, postanowiła zdradzić przepis na świąteczne pierniki, z którego sama korzysta. W ramach oczekiwania na wywiad z tą utalentowaną artystką, zapraszamy na jej profil na Instagramie: @ania.m_foodie
Składniki:
3,5 szklanki mąki
1 jajko
1,5 szklanki cukru pudru
125g margaryny
200g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 czubate łyżeczki kakao
Lukier:
1 szt. białka jaja
200g cukru pudru
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cukrem pudrem oraz kakao. Następnie dodać margarynę i wszystko posiekać. Dodać miód jajka, zagnieść ciasto. Wyrobić i zostawić na 15 min. Po tym czasie należy je rozwałkować (podsypując obficie mąką) najlepiej na 0,5 cm. Wyciąć ulubione kształty. Gotowe pierniczki należy piec 10-15 min w 180°C. Do dekoracji przygotować lukier królewski, ucierając białko z cukrem pudrem. Do smaku można dodać kilka kropel soku z cytryny. Gotowym lukrem można dekorować pierniczki.