W Środowiskowym Ognisku Wychowawczym w Sławsku odbyły się warsztaty kulinarne dla beneficjentów pomocy żywnościowej z terenu gminy Rzgów. Prowadziła je pracownica Banku Żywności w Koninie. Wspólnie z uczestnikami przygotowała posiłki, które były przede wszystkim proste, pożywne i zdrowe.
Bank Żywności w Koninie prowadzi wiele działań w zakresie walki z marnowaniem żywności. Wspomniane warsztaty kulinarne miały wzmocnić samodzielność i kompetencje korzystających z pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Prowadząca szkolenie przekazała uczestnikom niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem i zapobiegania marnowaniu żywności.
Warsztaty obejmowały dwa tematy: Kulinarnie Mocni – zastosowanie ziół i przypraw oraz owoców i warzyw w codziennej kuchni – „Gotuję ze smakiem i nie marnuję żywności – Ciasta i ciasteczka drożdżowe” oraz Kulinarnie Mocni – zastosowanie ziół i przypraw oraz owoców i warzyw w codziennej kuchni – „Gotuję ze smakiem i nie marnuję żywności – Zupy, naleśniki i sałatki”.
Po zakończeniu uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe w formie przepisów.
zdj. UG w Rzgowie