Konkurs „Smaki na lato 2023” kierowany był do kół gospodyń wiejskich i agroturystyk z Wielkopolski. Jego organizatorem jest Instytut Skrzynki w Szreniawie w powiecie poznańskim. Do konkursu można było zgłaszać: przekąski i konkrety, wypieki i desery oraz napoje, które są dostępne w sezonowej ofercie zgłaszających tj. na stoiskach podczas festynów, jarmarków, na targowiskach, a także podczas ważnych imprez i wydarzeń okolicznościowych.
Bogatą ofertę swoich wyrobów zgłosiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Marianki” z Marianowa w gminie Kawęczyn. Z konkretów przygotowały wiejski pasztet z nadzieniem z pokrzywy i jajka z sosami. Na deser proponowały Panna cotta (z północnych Włoch) z chrzanem oraz musem z czarnej porzeczki i buraków, a także sernik na różowo w brzozowej galaretce z jadalnymi bratkami. Do popicia była lemoniada z kwiatów czarnego bzu i nalewka na owocach z czarnego bzu.
Lemoniadzie przyznano pierwszą nagrodę, pasztetowi drugą, a nalewce wyróżnienie. Marianki odebrały je z rąk kapituły konkursowej Smaki Powiatu Poznańskiego.