Wiktoria Skowrońska z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie zwyciężyła III ogólnopolskim konkursie artystycznego dekorowania pierników dla uczniów szkół o profilu gastronomicznym „dekor – PIERNIK – art”. Finał odbył się w Żychlinie. – Jest to jedyny w Polsce konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych na artystyczne dekorowanie pierników i jest jednym z działań w ramach przedsięwzięcia „Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje” realizowanego przez Klub Młodego Restauratora – informuje Katarzyna Hryciuk, rzecznik placówki.
W eliminacjach konkursu wzięło udział kilkudziesięciu uczniów z całej Polski, do finału zakwalifikowano najlepszych, którzy spotkali się w Żychlinie. Przyjechało tu 8 uczniów ze szkół w Lublinie, Cieszynie, Tarnowie, Gorzowie Wlkp., Turku, Opolu i Żychlinie. Tematem przewodnim były anioły. Zadaniem uczniów było przygotowanie i przywiezienie 7 gotowych pierników i wyeksponowanie ich na stanowisku, a także lukrowanie na żywo piernika przygotowanego przez organizatorów.
Prace oceniało profesjonalne jury, których uczniowie zachwycili bardzo wysokim poziomem, pomysłowością, oryginalnością oraz pracowitością. W konkursie przyznano 3 pierwsze nagrody oraz 5 wyróżnień. Pierwsze miejsce zajęła Wiktoria Skowrońska z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, drugie – Dawid Rymanowski z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, trzecie – Aleksandra Rzepka z Publicznego Technikum nr 2 w Opolu. Zwycięzcy otrzymali vouchery o wartości 1000 zł każdy na profesjonalne kursy cukiernicze, a zwyciężczyni spersonalizowaną bluzę kucharską.
zdj. Klaudia Laskowska/Piotr Wasik