W Świetlicy Wiejskiej „Strażak” w Rudzicy, w gminie Kramsk, trwają warsztaty kulinarne, podczas których dzieci i młodzież uczą się jak przygotować pyszną pizzę. Cennych porad udziela Bartosz Kazimierczak z Konina, uczestnik ostatniej edycji programu „Masterchef”.
Warsztaty cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Do Świetlicy Wiejskiej „Strażak” w Rudzicy przybyło kilkadziesiąt osób, głównie młodych mieszkańców okolicznych wiosek. Nie brakuje też gospodyń, które chcą podpatrzeć, jak przygotować prawdziwą pizzę. Na stołach czekają potrzebne produkty, a w wielkiej misce rośnie ciasto. Uczestnicy są zainteresowani nie tylko kulinarnymi tajnikami, ale także programem „Masterchef”. Bartosz Kazimierczak chętnie odpowiada na pytania, które dotyczą jurorów, a także tego, czy można zapanować nad stresem, który towarzyszy uczestnikom.
Organizatorem warsztatów kulinarnych jest coraz prężniej działające Stowarzyszenie „Aktywni dla gminy Kramsk”. – Codziennie staramy się coś organizować. Wczoraj było dekorowanie sali, mieliśmy pana, który przygrywał na akordeonie. Mieliśmy też turniej tenisa stołowego i spotkanie z dzielnicowym. Chociaż działamy w Rudzicy, jesteśmy otwarci na mieszkańców Anielewa, Grąblina i wszystkich innych miejscowości. Każdy może do nas dołączyć! – zachęcają Magdalena Nowacka i Anna Gryszkiewicz. Inicjatorki powołania Stowarzyszenia przyznały, że do aktywnego działania mobilizuje je nowy radny Kramska, Tomasz Piguła.