II Liceum Ogólnokształcące im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Koninie włączyło się w obchody Światowego Dnia Rzucania Palenia. Można było zjeść zdrowo i posłuchać o szkodliwości palenia tytoniu.
W ramach akcji profilaktycznej uczniowie, nauczyciele i pracownicy odwiedzali punkt degustacyjny ze zdrową żywnością, gdzie można było skosztować m.in. wafli ryżowych, wafli kukurydzianych, ciasteczek zbożowych, kanapek z twarogiem wędzonym, czy też napić się mleka. Na specjalnie przygotowanym stoisku można było dokonać pomiaru ciśnienia tętniczego. Przedstawiciele klas wzięli udział w konkursie wiedzy na temat szkodliwości palenia. W szkole rozdawane były również plakietki ze znakiem „Zakaz palenia” oraz ulotki o tematyce antynikotynowej.
Zwieńczeniem akcji było odczytanie manifestu, w którym młodzież wyraziła swoje zaniepokojenie wpływem, jaki ma na człowieka czynne i bierne palenie tytoniu oraz symboliczne zerwanie z nałogiem poprzez wypuszczenie w niebo czarnych balonów.
Partnerami wspierającymi przedsięwzięcie były: firma KUPIEC Sp. z o.o., Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Koninie oraz firma proARTI w Koninie.