Choć wakacje są na półmetku uczniowie z Żychlina wrócili właśnie z praktyk w Hiszpanii, gdzie uczyli się swoich zawodów. Adepci hotelarstwa, reklamy i gastronomii w Sewilli doskonalili swoje umiejętności zawodowe na europejskim rynku pracy.
Uczniowie z Żychlina wrócili właśnie ze stażu w Hiszpanii. Grupa 18 osób przebywała w Sewilli od 6 lipca do 3 sierpnia. Tam realizowali staż z projektu Erasmus plus „ Bilet do przyszłości w karierze zawodowej”. Uczniowie z klas technikum żywienia, hotelarstwa i organizacji reklamy doskonalili swoje umiejętności zawodowe na europejskim rynku pracy. Organizacją przyjmującą była firma euroMind, która przygotował cały pobyt na bardzo wysokim poziomie. Zapewniła uczniom bardzo dobre miejsca odbywania stażów oraz warunki pobytu. Zadbała również o realizację programu kulturowego. Dzięki temu uczniowie z Żychlina zwiększyli swoje kompetencje zawodowe oraz przełamali bariery komunikacyjne. Poznawali i stosowali branżowe słownictwo zarówno w języku angielskim, jak i hiszpańskim, ponieważ uczęszczali na kurs z tego języka. Staż w Sewilli trwał 4 tygodnie i odbywał się zgodnie z kwalifikacjami uczniów. Oprócz pracy w hiszpańskich firmach, uczniowie poznawali kulturę i tradycje tego kraju. Pojechali do Malagi i Kordoby oraz do Portugalii. Uczestniczyli na pokazie tańca flamenco i warsztatach z krojenia słynnej szynki jamon iberico. Cały pobyt okazał się sukcesem. Uczniowie wrócili zadowoleni i z nowymi doświadczeniami, które będą mogli wykorzystać w swoim rozwoju zawodowym i osobistym. W Hiszpanii młodzieżą opiekowały się: Jolanta Knapkiewicz i Elżbieta Sell, które są również autorami projektu.