Ideą konkursu „Zioła dla zdrowia” jest promowanie wiedzy z zakresu nowoczesnego ziołolecznictwa, kultywowanie regionalnych tradycji związanych z uprawą i wykorzystaniem ziół, promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich oraz aktywizacja i integracja społeczności na obszarach wiejskich. Organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do finału konkursu zakwalifikowało się 16 Kół Gospodyń Wiejskich wyłonionych podczas eliminacji wojewódzkich. Podczas konkursu w Warszawie przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentowały efekty pracy nie tylko swojej, lecz także całego lokalnego środowiska – mieszkańców wsi zainteresowanych ziołolecznictwem, dzieci i młodzieży, którzy aktywnie uczestniczyli w całym procesie.
Zioła nie tylko leczą, ale są także z powodzeniem stosowane w kuchni. Podczas konkursu trzeba było zaprezentować potrawy, w których wykorzystywane są zioła. Podczas pierwszej edycji rywalizowało ponad 200 KGW. Ostatecznie panie ze Sławska reprezentowały Wielkopolskę. W delegacji do Warszawy pojechało 5 członkiń. – Były naprawdę piękne stoiska. My miałyśmy słoiczki z maścią z wrotycza, macerat z dziurawca, ocet z wrotycza, chlebki, ciasteczka lawendowe, karpia w ziołach, suche zioła, lawendowe torebeczki zapachowe. Wiele rzeczy i potraw, które są do zrobienia w domowych warunkach – wyjaśnia Maria Czaja, która pojechała do Warszawy. Na ich stoisku KGW w Sławsku były różnego rodzaju chleby, a także masło ziołowe czy nalewka z bazylii. Panie miały okazję porozmawiać z przedstawicielkami innych kół. – Coś niecoś podejrzałyśmy, jak robią pewne rzeczy, jakie mają stroje – śmieje się Maria Czaja.
Pierwsze miejsce w konkursie zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Natalin Aktywne Babeczki.