W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar do 30.11.24

Turek

KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Sezon ogórkowy w słoikach

2024-07-29 07:00:00
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Sezon ogórkowy w słoikach

Domowe przetwory na zimę nadal cieszą się sporą popularnością. – Nawet młode gospodynie chętnie je robią. Może nie w takich wielkich ilościach, jak to kiedyś było, bo nasze mamy przygotowywały je na masową skalę. Same też robimy przetwory, ale nie są to już tak zawrotne ilości. Domowe przetwory na zimę to dla nas takie zachowanie smaku lata przez cały rok, bo cieszymy się nimi aż do kolejnego sezonu – podkreślają panie z KGW Marianki w Marianowie.

Jest lipiec, rozpoczyna się więc sezon na ogórki. – Polska jest fajnym krajem pod względem różnorodności owoców i warzyw. Niezastąpione są ogórki. Musimy zawsze je mieć w ogródkach. Każdy je może wyhodować. Uprawiamy je głównie do przetworów. Na początku są małosolne, później przetwarzane jak w naszych przepisach. Można je przetwarzać na wiele sposobów – mówią członkinie. – Warto zaznaczyć, że jeśli odpowiednio przygotujemy te nasze przetwory, to można je jeść nawet po kilku latach. To fascynujące jak długo potrafią zachować swoje wartości odżywcze. Najsmaczniejsze są te ze świeżych, dojrzałych owoców i warzyw będących w szczycie sezonu. Mają wtedy najwięcej wartości odżywczych i są najlepsze w smaku.

Smaki nieco się zmieniły. – Jeśli chodzi o przetwory dawniej i dzisiaj to zdecydowanie teraz prym wiodą takie bardziej wymyślne. Nie ma nic złego w tym, że kombinujemy, szukamy nowych smaków. Wiadomo, że kiedyś to były tylko ogórki kiszone i konserwowe, buraczki i dżemy. To był taki podstawowy schemat. Ogórków z chili kiedyś nie było. A one są bardzo dobre na kanapkę czy sałatkę, jako przegryzka, czy po prostu do obiadu – mówią panie i podają przepisy.

Pierwszy jest na pyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu, i jako osobna przystawka.

Ogórki w chili

Składniki: 2,5 kg ogórków 3 łyżki soli, 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka pieprzu, 1 główka czosnku, 1,5 szklanki octu, 8 łyżek oleju, 3 szklanki cukru.

Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części, zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. Wodę, która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę. Wszystko razem mieszamy. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę, gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy. Gorące ogórki wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Następnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i gotowe. Nie trzeba pasteryzować

Drugi przepis to ostatnio hit wśród znajomych, czyli mizeria na zimę w słoikach

Mizeria na zimę

Około 3 kg większych ogórków gruntowych, 1 nieduża biała cebula, 2 garście posiekanego zielonego koperku (1 pęczek), 2 płaskie łyżki soli kamiennej, 2 łyżki cukru, 4-5 łyżek octu (w zależności jak, kto lubi).

Jeżeli ogórki są świeże to należy dokładnie je umyć (natomiast jeżeli ogórki są nieco zwiędnięte, to uprzednio zalać je zimną wodą i odstawić na około 30 minut, aby nabrały jędrności). Następnie umyte i osuszone ogórki obrać, pokroić w cienkie plasterki jak na mizerię (można też zetrzeć na tarce). Tak przygotowane umieścić w większej misce, dodać sól, cukier i ocet. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski z ogórkami. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 40-50 minut, aby ogórki puściły sok. Następnie dodać posiekany koperek i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną mizerię przełożyć do umytych i osuszonych słoików. Zalać pozostałą zalewą. Zakręcić. Do większego garnka na dno włożyć ścierkę, poukładać zakręcone słoiki tak, aby nie dotykały się ściankami. Wlać wodę, aby sięgała 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć i wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia (gotować na niezbyt dużym ogniu, aby słoiki nie podskakiwały) i od momentu zagotowania wody pasteryzować 5-7 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, słoiki wyjąć i przewrócić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia. Tym, którzy zdecydują się wypróbować przepisy, panie życzą smacznego.

Warto dodać, że KGW Marianki wygrały w tym roku powiatową edycję Bitwy Regionów. Będą reprezentować aż trzy powiaty – turecki, kaliski i ostrowski.

KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Sezon ogórkowy w słoikach
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Sezon ogórkowy w słoikach
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Sezon ogórkowy w słoikach
Milena Fabisiak

Śledź nas na