Wczoraj, 16 listopada w Warszawie odbył się jubileuszowy X Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia polska na Mazowszu”. Do finałowej 12, po wstępnych eliminacjach, zakwalifikowali się uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z Żychlina. Okazało się, że uczniowie będą rywalizować z kolegami z dużych szkół gastronomicznych z Warszawy, Łodzi, Szczecina czy Krakowa, a także z Białorusi.
Konkurs Gastronomiczny składał się z dwóch konkursów: kulinarnego oraz kelnerskiego.
W Warszawie Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych z Żychlina reprezentowali w konkursie kulinarnym Żaneta Marciniak oraz Damian Durski z klasy II, a w konkursie kelnerskim Erika Świętanowska - laureatka olimpiad, a także zdobywczyni 2. miejsca w Wojewódzkim Konkursie Kelnerskim.
W finale kucharze musieli zmierzyć się z przygotowaniem przystawki z lina i pora, a w daniu głównym tematem był indyk, dynia i czosnek.
Erika natomiast startowała aż w 4 konkurencjach: teście wiedzy o obsłudze gości w języku polskim i angielskim, przygotowaniu obsługi room service, ułożeniu stołu w tematyce „Kolacja z Champagne” oraz najbardziej widowiskowej konkurencji - filetowania pieczonego pstrąga w obecności gościa, którą wykonywała jako pierwsza z uczestników, budząc pełen podziw obecnych gości. Erika przygotowywała się pod kierunkiem Elżbiety Sell, nauczycielki przedmiotów zawodowych.
W jubileuszowej X edycji konkursu, kucharze stanęli na podium zajmując 3 miejsce. Warto dodać, że mimo iż byli to uczniowie klasy 2, to dla Damiana był to już 4. konkurs ogólnopolski, a Żaneta zdobyła 2 miejsce w potyczkach kulinarnych organizowanych przez Nestle Professional dla Klasy z Nestle.
Kucharze do konkursu pracowali z Katarzyną Hryciuk, nauczycielką przedmiotów zawodowych.