W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Stare Miasto

Uczestnik MasterChefa w gościnnych progach szkoły. Uczniowie gotowali pod jego okiem

2019-11-30 14:10:00
Uczestnik MasterChefa w gościnnych progach szkoły. Uczniowie gotowali pod jego okiem

Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie w minionym tygodniu miał okazję gościć najmłodszego uczestnika popularnego programu kulinarnego MasterChef – Bartosza Adamskiego. Jego kanał na YouTube „Bartek bez przepisu” ogląda szeroka rzesza fanów.

W ramach wizyty uczestnik kulinarnego show przeprowadził wykład wraz z warsztatami w ramach projektu „Kupuj i gotuj z polską wieprzowiną”. Uczniowie poznali tylko niektóre tajniki sztuki kulinarnej w wykonaniu Bartka, który znany jest z tego, że swoje potrawy komponuje bez przepisu, w nieoczywisty sposób łącząc ze sobą smaki. Kreatywne podejście Bartosza Adamskiego do gotowania niejednokrotnie urzekło Magdę Gessler, jurorkę programu MasterChef. W części praktycznej kucharz wykonał zupę, danie główne i deser, a wszystko na bazie wieprzowiny. Uczniowie chętnie próbowali jego potraw i wysoko ocenili smak.

Po wykładzie w Centrum Gastronomicznym odbył się konkurs kulinarny, którego motywem przewodnim była polska wieprzowina. Brało w nim udział 20 uczniów klas technikum żywienia, którzy zaprezentowali swoje umiejętności, a jury wyłoniło najlepszych kucharzy: I miejsce zdobył Jakub Walter za polędwiczki z sous-vide na puree z dyni z przyprawami korzennymi, II miejsce przypadło Mateuszowi Hofmanowi za polędwiczki z kurkami na puree z batatów i III miejsce Janowi Robakowi za polędwiczki w maśle orzechowym z majonezem pomidorowym i frytkami. Najlepsi gastronomowie zmierzą się w kolejnym etapie w Warszawie. Organizatorkami spotkania były: Elżbieta Sell i Kinga Łajdecka.

Uczestnik MasterChefa w gościnnych progach szkoły. Uczniowie gotowali pod jego okiem
Uczestnik MasterChefa w gościnnych progach szkoły. Uczniowie gotowali pod jego okiem
Uczestnik MasterChefa w gościnnych progach szkoły. Uczniowie gotowali pod jego okiem
Uczestnik MasterChefa w gościnnych progach szkoły. Uczniowie gotowali pod jego okiem
Olga Boksa

Śledź nas na

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom: