Zdrowe żywienie, kulinaria, regionalne smaki to niektóre z zainteresowań członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Rudzicy. – Brałyśmy udział w wielu kulinarnych konkursach i mamy na koncie sporo znaczących sukcesów. Takim było też zakwalifikowanie się do Wielkopolskiego Wojewódzkiego Finału XX Konkursu: Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który odbył się w gminie Dobra (powiat turecki) – informują członkinie.
Koło w konkursie kulinarnym zaprezentowało polewkę na maślance oraz zawijaski z kurczaka ze szczawiem. – Polewka, jako tradycyjne danie śniadaniowe, jest na pewno pamiętana przez starszych. Zawijaski z piersi kurczaka pojawiają się natomiast pod różnymi nazwami, w różnej formie i z różnymi farszami. Często serwowane są przez okoliczne zakłady gastronomiczne. Farsz naszych zawijasków zawierał szczaw, szpinak, twaróg, pestki dyni, a podałyśmy je z dziadami i modrą kapustą. Nasze potrawy, pięknie udekorowane jadalnymi kwiatami wyróżniały się urodą na pokazowym sędziowskim stole – informują panie z KGW Rudzica.
Członkinie godnie reprezentowały gminę Kramsk i powiat koniński, występując w regionalnych, własnoręcznie uszytych niedawno strojach. – Na pamiątkę mamy piękne zdjęcia, między innymi ze zwycięzcami konkursu ze stowarzyszenia Tradycji i Regionalności w Skrzatuszu, występującymi w strojach z epoki swoich potraw z XVII wieku, przebranymi za Azję Tuhajbejowicza i Onufrego Zagłobę. Zaproszenie do zdjęcia przy naszym stole przyjął też Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa Wielkopolskiego wraz z Tadeuszem Geblerem, burmistrzem Dobrej. Wyjechałyśmy z konkursu wprawdzie bez nagrody, ale bogatsze o doświadczenie, nowe pomysły i wiele zawartych znajomości. Wybieramy się na Finał Krajowy dopingować zwycięzców naszego konkursu. Mamy nadzieję, że dania z kapłona zwyciężą. Chodzą nam też po głowach różne nowe pomysły na następne konkursy – piszą w mediach społecznościowych członkinie KGW Rudzica. Koło istnieje od 1957 roku.