W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 14.09.2020 -jesień

Sompolno

„Miejsce dialogu współczesności z historią”. Otoczenie Słupa Drogowego z pierwszą nagrodą

2020-01-27 15:30:00
„Miejsce dialogu współczesności z historią”. Otoczenie Słupa Drogowego z pierwszą nagrodą

Otoczenie dwunastowiecznego Konińskiego Słupa Drogowego z pierwszą nagrodą poznańskiego oddziału Towarzystwa Urbanistów Polskich. Realizacja wokół najstarszego zabytku Konina została uznana za „Najlepiej zagospodarowaną przestrzeń publiczną w Wielkopolsce”!

–Pierwszą nagrodę przyznano za nieszablonowe podejście do zagospodarowania niewielkiej przestrzeni miejskiej – otoczenia Konińskiego Słupa Drogowego. Kapituła konkursu doceniła oryginalny pomysł ekspozycji zabytku z użyciem nietypowo zastosowanych wysokiej jakości materiałów, w efekcie tworząc warte odwiedzenia miejsce dialogu współczesności z historią– czytamy w uzasadnieniu tej decyzji. Wręczenie nagrody połączone z prezentacją realizacji odbędzie się 6 lutego podczas konferencji XIII Dzień Urbanisty, organizowanej w ramach targów „Budma 2020” na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Zmiana otoczenia Konińskiego Słupa Drogowego została zrealizowana w ramach projektu "Rozwój kluczowego szlaku dziedzictwa kulturowego województwa wielkopolskiego pn. Szlak Piastowski" z dofinansowaniem z WRPO na lata 2014-2020. Koniński Słup Drogowy, z wyrytą po łacinie inskrypcją, pochodzi z XII wieku i jest najstarszym zabytkiem Konina. Znajduje się przy kościele pw. św. Bartłomieja. Miał wyznaczać połowę odległości między Kaliszem a Kruszwicą na ważnym szlaku handlowym. Zmieniając otoczenie słupa, Miasto chciało wyeksponować jego unikatowy charakter i podkreślić wartość historyczną. Dlatego cały skwer został uporządkowany i ujednolicony. Otoczenie słupa stanowi gładka powierzchnia trawy poprzecinana wijącą się ścieżką ekspozycyjną. Zabieg był celowy, projektanci chcieli bowiem podkreślić pierwotną funkcję słupa jako znaku drogowego. Ścieżka została wykonana z niezwykle wytrzymałej na warunki atmosferyczne blachy COR-TEN. Na niej laserowo została wycięta, przetłumaczona na polski, inskrypcja.

Autorem projektu jest pracownia architektoniczna PROSTO ARCHITEKCI Joanna Grześkowiak i Maciej Gierwielaniec, wykonawcą firma SZART Szymon Rąpel. Prace zakończyły się w połowie ubiegłego roku. Koszt to niespełna pół miliona złotych.

To druga tego typu nagroda, która trafiła do Konina. W 2011 roku Towarzystwo Urbanistów Polskich oddział w Poznaniu doceniło miasto za Bulwar Nadwarciański.


Podziel się

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:




Zatroskany mieszkaniec Konina
W okolicy słupa ładnie a po drugiej stronie fary?? Może włodarze miasta zainteresowali by się skwerkiem z ławkami na których przesiadują menelaosy?? Może warto by tam zainstalować monitoring??
Kopernik
Ładnie teraz to wygląda - tylko szkoda że za taką kasę
Do As
Czy takie ładne twoim zdaniem miejsce POwinno kosztować nieomal 500 000zł? Za taką cenę można wybudować dom dla rodziny z działką na własność.W tym przypadku działka już była,słup milowy też był, tylko umyto i potraktowano chemią a trawa też już była.Wykopanie wykopu POd głupią ścieżkę można było zrobić szpadlem w ciągu trzech dniówek.No ale ta słynna blacha?-No właśnie ta blacha i ten projekcik wykonany przez znajomego króliczka-i tu jest szkopuł.
As
Ładne miejsce i solidnie wykonane oby więcej takich odnowionych miejsc w Koninie!
Zx
Stary Konin jeszcze ujdzie,choć wiele tam ruin,pustostany. Jednak nowy to brzydactwo sam beton i blokowiska,zawsze był brzydki,taki be


Jesteśmy na: