W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 22 czerwca 24 r.

Aktualności

W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem

2023-03-27 10:10:06

W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem

Jubileuszowa, XV edycja Kramskiego Wybijania Żuru, już za nami. Tradycyjnie wybrano Mistrza Żuru, koła gospodyń i sołectwa przygotowały najlepsze potrawy wielkanocne, a pokaz kulinarny zaprezentował znany z telewizyjnego programu Masterchef Mateusz Krojenka. Podczas imprezy odbyła się także akcja charytatywna, której bohaterką była Alicja Stefanowska, dla dziewczynki zebrano prawie 8 tys. zł.

– Pomysł na to wydarzenie zrodził się z tęsknoty za tym, by wrócić do tego co rzeczywiste i w czym naprawdę, w sposób aktywny i twórczy, możemy wziąć udział. Święta Wielkanocne się skomercjalizowały, życzenia zaczęliśmy przesyłać sobie on-line, kupujemy gotowe produkty, zaczęliśmy zapominać o tradycji, o naszej przeszłości. Chyba odczuliśmy ogromny brak. Te wszystkie tęsknoty zebrały się w umyśle pani Haliny Rogowskiej, która była pomysłodawczynią Kramskiego Wybijania Żuru. Zaangażowała ona Gminny Ośrodek Kultury i szkołę, która od początku jest gospodarzem. Dzięki temu wydarzeniu mamy namiastkę żywego uczestniczenia w naszej tradycji – mówił wójt Andrzej Nowak. To wszystko dzięki stałym punktom, bez których Kramskie Wybijanie Żuru nie mogłoby się obejść, jak rywalizacja plastyczna skierowana do dzieci i młodzieży na ozdobę wielkanocną, warsztaty robienia tradycyjnych palm, czy konkursy kulinarne. W tym roku o tytuł Mistrza Żuru walczyli przedsiębiorcy i osoby od lat wspierające imprezę. Spośród 10 zup na zakwasie komisja konkursowa wybrała tę najsmaczniejszą. A oceniali specjaliści: przewodniczącym jury był kucharz znany z telewizyjnego show Masterchef Mateusz Krojenka, wraz z nim smakowali Katarzyna Hryciuk, nauczycielka Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie oraz Sylwia Kudła, starszy inspektor ds. promocji i współpracy z zagranicą w Starostwie Powiatowym w Koninie. Biorąc pod uwagę smak, estetykę podania i oryginalność Mistrzem Żuru okrzyknięto Jadwigę Jaworską. Ta sama komisja próbowała dań zgłoszonych do rywalizacji o najsmaczniejszą potrawę wielkanocną. Te przygotowały koła gospodyń wiejskich i sołectwa. Pierwsze miejsce za pasztet z królika zajęło KGW Podgór, drugie miejsce, również za pasztet z królika przypadło w udziale Klubowi Seniora i Juniora, trzecie za pasztet z dzikiej gęsi otrzymało KGW Pąchów. O stronę artystyczną zadbał w tym roku zespół ludowy „Wiwaty”, a szkolny hol wypełnił się stoiskami rękodzielników, którzy oferowali tradycyjne ozdoby świąteczne, koronki, hafty i rzeźby.

Dzięki sprzedaży ciast i słodyczy oraz licytacjom, akcja charytatywna na rzecz Alicji Stefanowskiej z Izabelina zakończyła się sukcesem. Mamie dziewczynki przekazano prawie 8 tys. zł.

Organizatorami XV Kramskiego Wybijania Żuru byli: wójt gminy Kramsk, Gminny Ośrodek Kultury w Kramsku oraz Stowarzyszenie „Klub Seniora i Juniora” w Kramsku.

(o)



W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem
W Kramsku tradycja ciągle żywa. Wybijanie żuru z kulinarnym mistrzem



Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom: