W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Aktualności

Marnujemy ogromne ilości jedzenia. KBŻ mówi o tym tuż przed Światowym Dniem Żywności

2018-10-08 12:28:18
Olga Boksa
Napisz do autora
Marnujemy ogromne ilości jedzenia. KBŻ mówi o tym tuż przed Światowym Dniem Żywności

Koniński Bank Żywności powstał w 1996 roku i rozprowadził do dziś ponad 26 mln kg żywności o wartości ponad 77 mln złotych. To ich codzienna działalność, prowadzą jednak także szereg akcji: „Pogotowie Św. Mikołaja”, „Podziel się posiłkiem”, przedświąteczną zbiórkę żywności oraz właśnie nadchodzący Światowy Dzień Żywności. – Celem tych działań jest zwrócenie uwagi na ogromne marnotrawstwo żywności, jakie dzieje się na całym świecie, także w Polsce. Dane mówią o gigantycznym marnotrawstwie – ponad miliard ton jedzenia w skali świata, 90 mln w Europie i 9 mln ton w Polsce. Jesteśmy na piątym miejscu w Europie, za Anglikami, Niemcami, Francuzami i Holendrami. Wiele żywności marnuje się w domach. To zdecydowanie za dużo, w sytuacji, gdy niektórym ludziom żywności brakuje – mówi Ireneusz Niewiarowski, prezes Konińskiego Banku Żywności. Zwraca też uwagę na wykorzystanie wody przy produkcji żywności, która później ląduje w koszach. – 90 litrów wody trzeba, by wyprodukować kanapkę z serem. Są też oczywiście i straty energii, zanieczyszczenie środowiska dwutlenkiem węgla – wymienia Ireneusz Niewiarowski.

Z okazji nadchodzącego Światowego Dnia Żywności, 16 października, w 14 sklepach na terenie Konina zostanie przeprowadzona zbiórka. Od godz. 9.00 do 19.00, w Biedronce, Lidlu i Polomarkecie, stu wolontariuszy będą zachęcać mieszkańców, by ofiarowali produkty na rzecz akcji. – Będziemy prosić o podstawowe produkty – mąkę, cukier, olej, konserwy, dżem oraz produkty dla mniejszych dzieci – mówi Joanna Piekarczyk, dyrektor KBŻ.


Marnujemy ogromne ilości jedzenia. KBŻ mówi o tym tuż przed Światowym Dniem Żywności
Marnujemy ogromne ilości jedzenia. KBŻ mówi o tym tuż przed Światowym Dniem Żywności



Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





Q
Bin Laden zmartwychwstał