Koniński Bank Żywności powstał w 1996 roku i rozprowadził do dziś ponad 26 mln kg żywności o wartości ponad 77 mln złotych. To ich codzienna działalność, prowadzą jednak także szereg akcji: „Pogotowie Św. Mikołaja”, „Podziel się posiłkiem”, przedświąteczną zbiórkę żywności oraz właśnie nadchodzący Światowy Dzień Żywności. – Celem tych działań jest zwrócenie uwagi na ogromne marnotrawstwo żywności, jakie dzieje się na całym świecie, także w Polsce. Dane mówią o gigantycznym marnotrawstwie – ponad miliard ton jedzenia w skali świata, 90 mln w Europie i 9 mln ton w Polsce. Jesteśmy na piątym miejscu w Europie, za Anglikami, Niemcami, Francuzami i Holendrami. Wiele żywności marnuje się w domach. To zdecydowanie za dużo, w sytuacji, gdy niektórym ludziom żywności brakuje – mówi Ireneusz Niewiarowski, prezes Konińskiego Banku Żywności. Zwraca też uwagę na wykorzystanie wody przy produkcji żywności, która później ląduje w koszach. – 90 litrów wody trzeba, by wyprodukować kanapkę z serem. Są też oczywiście i straty energii, zanieczyszczenie środowiska dwutlenkiem węgla – wymienia Ireneusz Niewiarowski.
Z okazji nadchodzącego Światowego Dnia Żywności, 16 października, w 14 sklepach na terenie Konina zostanie przeprowadzona zbiórka. Od godz. 9.00 do 19.00, w Biedronce, Lidlu i Polomarkecie, stu wolontariuszy będą zachęcać mieszkańców, by ofiarowali produkty na rzecz akcji. – Będziemy prosić o podstawowe produkty – mąkę, cukier, olej, konserwy, dżem oraz produkty dla mniejszych dzieci – mówi Joanna Piekarczyk, dyrektor KBŻ.