W miniony weekend, w 27 konińskich sklepach stali wolontariusze Konińskiego banku Żywności. Podczas „Świątecznej Zbiórki” zebrali rekordową ilość prawie 8800 kg żywności! To o 3 tony więcej niż w ubiegłym roku.
Wśród najczęściej ofiarowanych produktów znalazły się: cukier, mąka, makaron, ryż, kasza, olej i słodycze. Zebrana żywność została już posortowana i przygotowana do zrobienia paczek. Jak mówi Joanna Piekarczyk z Konińskiego Banku Żywności, w tym roku priorytetem będą paczki dla osób samotnych, starszych, z rodzin w trudnej sytuacji. – Planujemy przygotować ok. 1200 sztuk takich upominków. Lista potrzeb tworzona jest przez MOPS w Koninie, placówki dziennego pobytu dla osób starszych, Chrześcijańską Służbę Charytatywną i inne organizacje pozarządowe zajmujące się pomocą dla wymienionych grup społecznych – mówi.
Zbiórka możliwa była dzięki pięciuset wolontariuszom ze: Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Koninie, Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej, Szkoły Podstawowej i Gimnazjum Towarzystwa Salezjańskiego, Szkoły Podstawowej nr 1, 7, 8 w Koninie, I i III Liceum Ogólnokształcącego, Szkoły Podstawowej w Żychlinie, Starym Mieście, Modle Królewskie i Barczygłowie, Fundacji Otwarcie, Fundacji Mielnica, Zespołu Szkół Budowlanych, Zespołu Szkól CKU oraz Zespołu Szkół Górniczych.
Akcja prowadzona była również w okolicznych miejscowościach. W Turku zebrano ok. 2500 kg, Kole 1100 kg, Słupcy 550 kg, Kaliszu 1800 kg, Tuliszkowie, Kazimierzu Biskupim, Rychwale po ok. 400 kg, Golinie 700 kg. W sumie w całym regionie zgromadzono ponad 17 ton żywności. – Wszystkim zaangażowanym wolontariuszom, a także darczyńcom serdecznie dziękujemy za zrozumienie i wsparcie akcji – mówi Joanna Piekarczyk.