W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 20.07.2021

Aktualności

Jesień tuż, tuż, a kto nie kojarzy jej z grzybobraniem? Uważajmy na grzyby niejadalne i te chronione

2017-09-20 14:56:04
Jesień tuż, tuż, a kto nie kojarzy jej z grzybobraniem? Uważajmy na grzyby niejadalne i te chronione

Grzyby w polskich lasach można zbierać w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. – Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do 4 metrów wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe – czytamy na stronie Nadleśnictwa Konin.

Warto też pamiętać, że niektóre gatunki grzybów są pod ochroną, jak choćby maślak trydencki, maślak dęty, borowik korzeniasty czy smardze.

Leśnicy podpowiadają kilka zasad, dzięki którym unikniemy przykrych niespodzianek: pierwsza zasada każdego grzybiarza – zbieramy grzyby tylko znanych nam gatunków, unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi okazami. Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne. Warto korzystać z atlasu grzybowego. – Nie wolno rozpoznawać gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku. Istnieją gatunki śmiertelnie trujące, posiadające przyjemny, słodkawy smak, np. muchomor sromotnikowi, muchomor wiosenny – twierdza pracownicy Nadleśnictwa. Ich zdaniem powinno się też zbierać wyłącznie grzyby zdrowe, a także wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode grzyby, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.

Jak wynika ze statystyk sanepidu, w ubiegłym roku w Polsce, grzybami zatruło się aż 46 osób, w tym jedna śmiertelnie. Od lat niechlubny prym wiedzie muchomor sromotnikowy. W 2016 roku aż 13 osób zatruło się tym grzybem. Najczęściej muchomor ten bywa mylony z jadalnymi zielonymi gatunkami gołąbków. Poza tym w ubiegłym roku dużo zatruć odnotowano po zjedzeniu piestrzenicy kasztanowatej - jednego z pierwszych wiosennych grzybów powszechnie uważanego za jadalnego, który jednak może zaszkodzić i spowodować zatrucie a nawet śmierć. Kolejnymi grzybami na czarnej liście są: krowiak podwinięty zwany olszówką i lisówka pomarańczowa często mylona z kurką.

Jesień tuż, tuż, a kto nie kojarzy jej z grzybobraniem? Uważajmy na grzyby niejadalne i te chronione
Jesień tuż, tuż, a kto nie kojarzy jej z grzybobraniem? Uważajmy na grzyby niejadalne i te chronione
Jesień tuż, tuż, a kto nie kojarzy jej z grzybobraniem? Uważajmy na grzyby niejadalne i te chronione
Olga Boksa



Śledź nas na

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:






Jesteśmy na: