Tematem
przewodnim III Targów Przedsiębiorczości był przemysł spożywczy. Tegoroczne
wydarzenie odbyło się w hali Rondo Miejskiego Ośrodka
Sportu i Rekreacji w Koninie. Gościem specjalnym wydarzenia była Bożena Dykiel,
aktorka i znakomita pani domu, a dodatkowo znawczyni dobrej, smacznej oraz szybkiej
kuchni. Z jej udziałem miało miejsce kulinarne show połączone z degustacją.
Na targach swoje wyroby prezentowali m.in. producenci
zdrowej żywności, soków i win, piekarnie, cukiernie, zakłady przemysłu przetwórstwa
rolno-spożywczego i masarnie. Hala Rondo była wypełniona po brzegi, ponieważ dopisali
zarówno wystawcy jak i zwiedzający. Targi uświetnił pokaz kulinarny Bożeny
Dykiel. Jej pojawienie się przyjęto z wielkim entuzjazmem. Kiedy zaś zaczęła opowiadać
o gotowaniu i daniach, które będzie przygotowywać, wszyscy z niecierpliwością czekali
na degustację autorskich potraw aktorki.
Dodajmy, że wydała również książkę pod
dość wymownym tytułem ,,Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie
narobić”. Poleca w niej sprawdzone przez siebie przepisy kuchni polskiej na każdą okazję. Natomiast
na targach zaserwowała wystawcom i konińskiej publiczności: kurczaka w
sosie śmietanowo-paprykowym z kopytkami, zupę z bryndzy z grzybami i grzankami
z razowego chleba, a także pierś z indyka w wersji pikantnej. Co ważne przepisy
przygotowywanych dań - w formie ulotek -
zostały później rozdane. Bożenie Dykiel w gotowaniu na scenie pomagał przesympatyczny
kucharz z Krakowa.