W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Aktualności

Masło – nowy towar luksusowy? Czym zastąpić je w wypiekach?


(Materiał promocyjny)
2022-11-18 16:01:09

Masło – nowy towar luksusowy? Czym zastąpić je w wypiekach?

Niemal każdy z nas odczuwa sytuację związaną ze stale rosnącymi cenami w sklepach. Inflacja nie zamierza zwalniać, w związku z czym coraz częściej oglądamy każdą złotówkę z dwóch stron. Efektem nieustannych podwyżek jest sytuacja, w której często szukamy oszczędności. W wielu przypadkach rezygnujemy z pewnych produktów, do których byliśmy przyzwyczajeni, na rzecz zamienników. Jednym z takich artykułów jest masło, które wyrasta powoli do rangi towaru luksusowego. W związku z tym często zastanawiamy się, czym je zastąpić, aby nasz portfel był nieco bardziej zadowolony?

Masło jako podstawowy składnik w naszej kuchni

Jeszcze nie tak dawno, masło było dla wielu osób nieodzownym elementem wyposażenia lodówki. Ten produkt pochodzenia mlecznego stanowiłważne źródło naszych pokarmów. Kremowy smakoraz jednolita konsystencjasprawiały, że masło było znakomitym uzupełnieniem codziennej diety. Pojawiało się na kanapkach jako element przyrządzania śniadaniowej jajecznicy czy też jako źródło tłuszczów w trakcie przysmażania cebuli na patelni.

Poza tym, masło jest często niezbędnym elementem w cukiernictwie. Dodaje się je do wypieków, gdzie stanowi niezwykle ważny element całej układanki, sprawiający, że ciasta rozpływają się w ustach. Niemniej jednak w związku ze wspomnianą podwyżką cen wielu z nas zastanawia się, czy jego kupno ma swoje ekonomiczne uzasadnienie? Czy są może inne alternatywy, które zastąpią masło? Oczywiście, że tak. I na tym skupimy się dziś w głównej mierze. Zamienniki nie muszą wcale oznaczać tragedii kulinarnej.

Tłuszcze roślinne i oleje odpowiedzią na masło

Masło charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. W zależności od rodzaju, najczęściej możemy spotkać się zwartościami rzędu 82 czy 83 procent. W związku z tym oczywiste wydaje się, że szukając zamienników, powinniśmy skierować nasz wzrok w kierunku produktów, które charakteryzują się podobnymi właściwościami. Z pomocą przychodzi margaryna, która przez wiele osób jest traktowana od wielu lat jako zamiennik masła. Jest to produkt tańszy, który równie dobrze spełnia swoją rolę podczas pieczenia ciast. Warto mieć jednak na uwadze jej skład. Najtańsze zamienniki z reguły pozostawiają wiele do życzenia pod tym kątem. Z związku z tym dobrze jest celować w produkty wysokiej jakości, które nadal okazują się być tańsze niż masło.



Poza tym, jeżeli szukamy alternatywy o nieco bardziej ubogim i zdrowszym składzie, wówczas możemy sięgnąć po olej. To produkt, który posiada wiele cennych mikro- oraz makroelementów, a dodatkowo w dobry sposób pełni rolę substytutu masła. Najlepiej, jeśli wybierzemy olej słonecznikowy, rzepakowy czy ten z pestek winogron. Jednocześnie, starajmy się unikać owianego złą sławą tłuszczu palmowego.

Nowoczesne alternatywy odpowiedzią na tłuszcz

Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, że olej czy margaryna nie są jedynymi zamiennikami dla masła.Istnieją też alternatywy, które są nie tylko świetne w smaku, ale również niesamowicie zdrowe. Pierwszą propozycją jest purée bananowe. To produkt uważany za naturalny słodzik, który świetnie wkomponuje się do naszej kuchni podczas pieczenia ciast. Co ważne, użyciepurée bananowegow wielu przypadkach zastąpi cukier.


Poza tym, możemy spróbować użyć purée z awokado. To kolejny, niesamowicie zdrowy zamiennik znanego nam tłuszczu. Jest bogaty w witaminy z grupy A, C oraz E. Co więcej, purée z awokado jest bardzo proste w użyciu. Przelicznik jest niemal taki sam, jak w przypadku masła.

Czy zamienniki zastąpią w całości masło?

Przykłady przytoczonych powyżej zamienników pokazują, że tak na prawdę świat cukierniczy bez masła nadal istnieje. Pytanie dotyczy jednak tego, czy wspomniane substytuty są w staniezastąpić je w stu procentach? I tak, i nie. Przede wszystkim, masło charakteryzuje się swoim niepowtarzalnym smakiem, dzięki czemu wiele osób już od pierwszego kęsa rozpozna wypieki z jego zawartością.Są też osoby, które za nic w świecie nie zrezygnują z tego produktu. Takie osoby powinny zadać sobie pytanie, gdzie kupić masło w promocji? Może okazać się, że aktualna oferta w danym sklepie skłoni nas do tego, aby przygotować pyszne ciasto w oparciu o tradycyjny przepis. Co więcej,promocje są okazją do tego, aby zaopatrzyć się w dodatkowe kostki produktu i np. je zamrozić.