W ramach projektu „W poszukiwaniu dawnych przepisów na dania kuchni tradycyjnej” realizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Brudzewie, panie i panowie z Koła Gospodyń Wiejskich Tarnowianki zorganizowali warsztaty kulinarne pod takim hasłem „Skarby lasu, ogrodu i pasieki”.
Z wykorzystaniem lokalnych produktów zostały przez nich przygotowane dania na słodko: jabłka pieczone z orzechami i miodem, ciastka orzeszki, szarlotka, chlebek dyniowy z białym serem, miodem i kandyzowaną dynią. Jako danie główne pojawiła się pikantna zupa dyniowa oraz kasza jęczmienna z suszonymi grzybami leśnymi. Panie uczyły najmłodszych uczestników warsztatów, jak przygotować zdrowy zakwas z buraków.
Jesienne potrawy zostały przeniesione na stół, a herbata z miodem, pigwowcem, pomarańczą, goździkami i cynamonem dopełniła menu i rozgrzała spracowanych kucharzy.