W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar 05.03- 30.06.25

Aktualności

Przygotowali dania ze skarbów lasu, ogrodu i pasieki

2022-11-03 11:48:23
Andrzej Tyczyno
Napisz do autora
Przygotowali dania ze skarbów lasu, ogrodu i pasieki

W ramach projektu „W poszukiwaniu dawnych przepisów na dania kuchni tradycyjnej” realizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Brudzewie, panie i panowie z Koła Gospodyń Wiejskich Tarnowianki zorganizowali warsztaty kulinarne pod takim hasłem „Skarby lasu, ogrodu i pasieki”.

Z wykorzystaniem lokalnych produktów zostały przez nich przygotowane dania na słodko: jabłka pieczone z orzechami i miodem, ciastka orzeszki, szarlotka, chlebek dyniowy z białym serem, miodem i kandyzowaną dynią. Jako danie główne pojawiła się pikantna zupa dyniowa oraz kasza jęczmienna z suszonymi grzybami leśnymi. Panie uczyły najmłodszych uczestników warsztatów, jak przygotować zdrowy zakwas z buraków.

Jesienne potrawy zostały przeniesione na stół, a herbata z miodem, pigwowcem, pomarańczą, goździkami i cynamonem dopełniła menu i rozgrzała spracowanych kucharzy.

PK-praca_grafik
Przygotowali dania ze skarbów lasu, ogrodu i pasieki
Przygotowali dania ze skarbów lasu, ogrodu i pasieki
Przygotowali dania ze skarbów lasu, ogrodu i pasieki
Przygotowali dania ze skarbów lasu, ogrodu i pasieki