W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Shootersss

Aktualności

Co to jest insulinooporność i jak sobie z nią radzić?


(Materiał promocyjny)
2022-08-11 20:33:53

Co to jest insulinooporność i jak sobie z nią radzić?

Zarówno niedobór insuliny, jak i jej nadmiar mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca czy hipoglikemia.Insulinooporność to taki stan organizmu, w którym nie reaguje on w odpowiedni sposób ani na prawidłowe, ani na zbyt wysokie stężenie insuliny we krwi. To prowadzi zaś do wzmożonej produkcji tego hormonu, a w konsekwencji do komplikacji zdrowotnych. Jak żyć z insulinoopornością? Czy żywienie u osób cierpiących na takie schorzenie musi być kłopotliwe?

Na czym polegainsulinooporność?

Insulinato bardzo ważny hormon, wytwarzany w trzustce. Odpowiada ona między innymi za utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Kontroluje też jej transport do komórek, a co za tym idzie,zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organów i układów organizmu. Insulinooporność polega zaś na tym, że organizm nie dostosowuje produkcji insuliny do jej stężenia we krwi. Jest to stan obniżonej wrażliwości na działanie tego hormonu, prowadzący do jego nadprodukcji, a następnie do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2. Insulinoopornośćwpływa negatywnie na trzustkę, zaś wysokie stężenie insuliny we krwi osłabia działanie glukagonu, który bierze udział w spalaniu zapasów energii (tkanki tłuszczowej). To prowadzi finalnie do nadwagi lub otyłości i związanych z nimi schorzeń, takich jakchociażby nadciśnienie tętnicze.

Jak radzić sobie z insulinoopornością?

Podstawowym celem leczenia insulinooporności jest zmniejszenie nadwagi i powrót do odpowiedniej masy ciała. Osoby cierpiące na tą przypadłość muszą stosować odpowiednią dietę z tak zwanym niskim indeksem glikemicznym.Indeks glikemiczny (IG) to parametr, który służy do klasyfikacji węglowodanów ze względu naichtempo wchłaniania się, czyli przenikania cukrów do krwi. O niskim indeksie glikemicznym mówi się wtedy, kiedy wynosi on mniej niż 55.Są toprodukty, po spożyciu których poziom cukru we krwi wzrasta powoli, a nie nagle, równie gwałtownie później opadając. W praktyce, osoby z insulinoopornością muszą unikać przede wszystkim cukru i żywności, która go zawiera. Nie chodzi jedynie o czekoladę, ciastka, cukierki, soki czy napoje gazowane, ale również o wyroby, w których cukier ten jest ukryty. Są to między innymi wędliny, pieczywo, dania gotowe i półprodukty. Jeśli osoba ze zdiagnozowaną insulinoopornością chce poczuć się lepiej, musi zmienić nawyki żywieniowe i uważnie komponować swoją dietę. Nie jest to jednak tak trudne, jak mogłoby się wydawać z odpowiednią pomocą, na przykład z cateringiem dietetycznym.

Dieta pudełkowa dla osób z insulinoopornością

O niski indeks glikemiczny posiłków najłatwiej jest zadbać pod opieką dietetyka. Nie każdy ma przecież czas, wiedzę i umiejętności, aby prawidłowo opracowywać swoje śniadania, obiady i kolacje. Z pomocą przychodzi wtedy dieta pudełkowa dla osób z insulinoopornością, w ramach której posiłki komponuje specjalista, dzięki czemu chory nie musi martwić się o to, co ląduje na jego talerzu. Catering dietetyczny od Pogotowia Dietetycznego w przypadku takich osób uwzględnia:

● produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli przede wszystkim warzywa nieskrobiowe,

● produkty bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega 3,

większą podaż białka.

W menu można spodziewać się więc nie tylko warzyw, ale również ryb, orzechów, pestek, chudego mięsa, produktów mlecznych czy jajek. W diecie pudełkowej o niskim IG z pewnością nie będzie natomiast słodyczy ani bardzo słodkich owoców, dlatego powierzając swoje odżywianie pracownikom firmy cateringowej chory nie musi obawiać się, że zje coś, co pogorszy jego stan zdrowia i samopoczucie.