W przemyśle gastronomiczno-spożywczym woda stanowi surowiec wykorzystywany niemal na każdym etapie produkcji. Kiedy zamawiasz zupę w restauracji, prosisz o kawę w kawiarni czy kupujesz danie typu instant w supermarkecie, woda zawarta w finalnym produkcie to tylko jedno jej wykorzystanie przez producenta żywności. Pozostałe, którego nie widzimy, to np. mycie żywności i sprzętu, płukanie, zamrażanie. Do wszystkich tych czynności woda jest niezbędna. Z oczywistych względów nie może być ona zanieczyszczona. Istnieją pewne wytyczne, które określają parametry bakteriologiczne, fizyczne i chemiczne wody, która wykorzystana ma być do spożycia czy kontaktu z żywnością, istnieją też regularne kontrole w lokalach gastronomicznych czy i innych punktach, gdzie mamy do czynienia z kontaktem żywnością. Kontrole mają za zadanie potwierdzić, że woda spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia, kwalifikujące ją jako zdatną do spożycia. Liczba zawartych w niej mikroorganizmów nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia ludzi. A co stałoby się, gdyby takich wytycznych nie było i odpowiednie uzdatnianie wody byłoby niewymagane? Biorąc pod uwagę jak wiele zakładów przetwórstwa żywności posiada własne ujęcia wody, mogłoby być ona źródłem zakażeń na szeroką skalę. Własne ujęcia wody często potrzebują oczyszczenia pobieranej z nich cieczy z bakterii E.Coli i innych drobnoustrojów — dlatego tez przechodzą cykliczne badania wody, które monitorują jej jakość. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle brzucha, wystąpienie stanów zapalnych i gorączka to tylko jedne z możliwych konsekwencji spożycia zatrutej bakteriami wody. Zdecydowanie nie jest to coś, czego byś oczekiwał, prawda?
Globalizacja rynku farmaceutycznego przyczyniła się do powstania ujednoliconych wymagań dla produktów leczniczych w procesie ich dopuszczania do obrotu w Europie. Dotyczy to również poszczególnych surowców, które wchodzą w skład wyrobów, w tym wody. Wymagania określają między innymi stopień czystości wody i sposoby zapewnienia tej czystości, czyli metody uzdatniania. Gwarantuje to, że wszystkie leki, które trafiają do aptek, ambulatoriów czy szpitali wyprodukowane są na bazie wody, która nie tylko odpowiada utrzymaniu właściwości leczniczych produktu, ale jest bezpieczna dla organizmu. Dzięki temu pacjent, który otrzymuje medykamenty czy iniekcje z kroplówki może być pewien, że woda użyta do produkcji danej substancji wolna była od zanieczyszczeń mikrobiologicznych i groźnych dla życia patogenów.
Podobnie, jeśli chodzi o wymogi czystości jest w przypadku wszelakich kosmetyków. Niedopuszczalne byłoby skażenie wody przy produkcji pielęgnacyjnych czy kolorowych. Kontakt ze skórą w przypadku skażonej wody mógłby przyczynić się do wystąpienia wysypek i wielu innych skutków ubocznych.
Woda używana w przemyśle ciężkim, pomimo tego, że finalny wyrób nie ma tak bezpośredniego wpływu na zdrowie, jak w przypadku produktów spożywczych, leków czy kosmetyków, również może być źródłem zagrożenia, jeśli będzie zanieczyszczona. Na szczególną uwagę zasługują tutaj urządzenia i instalacje wodne takie jak układy klimatyzacji i wentylacji, grzejniki, nawilżacze, chłodnie kominowe, zbiorniki z gorącą cieczą. Bardzo duże zaś ryzyko rozwoju bakterii jest w przypadku, kiedy woda osiąga temperaturę miedzy 20 a 50 stopni Celsjusza i jest to tak zwana woda stojąca albo w systemie odzyskiwania. Takie instalacje mogą być siedliskiem bakterii Legionelli. Występują naturalnie w słodkiej wodzie, jednak mogą przedostać się do systemów przemysłowych i zanieczyścić je, stając się źródłem niebezpieczeństwa chociażby dla samych pracowników fabryk. Firmy uzdatniające wodę, takie jak Granimex, mogą przyjść z pomocą i zaproponować zakładom przemysłowym przeciwdziałanie tego rodzaju niebezpieczeństwom, cyklicznie ją czyszcząc chlorem bądź jonami srebra.
Nie da się ukryć, ze czystość wody używanej w przemyśle ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia. Dzisiejsze technologie oczyszczania wody minimalizują jednak ryzyko zanieczyszczeń. Każda z gałęzi przemysłu wypracowała już własne, indywidualne, najlepsze metody na korzystanie z wody jak najwyższej jakości i tym samym praktycznie zerowe szanse na negatywny wpływ tej wody na zdrowie.