Rolnicy oraz przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenach rolniczych powiatu konińskiego udali się w ramach wyjazdu studyjnego do Brzeskiego Centrum Kultury i Historii „Wahadło” w Brześciu Kujawskim. Warsztaty edukacyjne dla rolników, mieszkańców wsi, kół gospodyń wiejskich oraz przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego miały na celu rozpowszechnianie wiedzy na temat ekologii oraz wskazanie praktycznych rozwiązań w zakresie prowadzenia ekologicznych gospodarstw rolniczych.
Przedstawiciele powiatu konińskiego pojechali 11 maja do Brześcia w ramach projektu: Ekologia – ochrona środowiska – świadomość ekologiczna – Edukacyjny program ekologiczny na rzecz ochrony bioróżnorodności na terenach wiejskich, ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia zrównoważonego rolnictwa dla środowiska naturalnego. W spotkaniu uczestniczyli: Jolanta Nawrocka, przewodnicząca Rady Powiatowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Koninie i członek zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych, organizatorka przedsięwzięcia, aktywni rolnicy członkowie WIR z terenu powiatu konińskiego, a także przedstawicielki kół gospodyń wiejskich (KGW Bielawy, KGW Biskupice, KGW Rudzica oraz KGW Sławsk).
Jak mówiono podczas konferencji, działania rolne odgrywają znaczącą rolę w kształtowaniu krajobrazu naszego kraju. – Rolnictwo jest przyczyną powstania i podstawą trwania wielu ekosystemów charakteryzujących się bioróżnorodnością. Grunty rolne są wykorzystywane przede wszystkim do produkcji żywności oraz odnawialnych surowców, jednak ochrona bioróżnorodności i trwała działalność rolna są ściśle ze sobą powiązane. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat chaos i dzikość bioróżnorodności zastąpiliśmy monokulturowym porządkiem. Zamiast puszczy – lasy sosnowe w równych rzędach, zamiast bujnych łąk – przystrzyżone trawniki i rabatki, zamiast małych gospodarstw ekologicznych – zintensyfikowana produkcja rolna. W zbyt szybkim tempie zanikają kolejne gatunki, a my ludzie – tracimy korzyści wynikające z bioróżnorodności. Zapominamy niestety, że jesteśmy częścią ekosystemu i bez jego prawidłowego funkcjonowania, jako gatunek możemy sobie nie poradzić – informuje koniński WIR.
Podkreślano, że rolnictwo odgrywa kluczową rolę w tworzeniu jakości żywności i środowiska. Występuje w podwójnej roli: z jednej strony jest użytkownikiem zasobów naturalnych przyczyniającym się również do jego degradacji, a z drugiej – generuje korzyści środowiskowe poprzez zachowanie ich żywotności. Relacje rolnictwa ze środowiskiem są uwarunkowane polityką rolną i ekologiczną – ich celami, środkami, instrumentami oraz stopniem integracji. Brak tej integracji jest podstawową przyczyną generowania niekorzyści środowiskowych. Z tego względu ogromną rolę odgrywa podejmowanie wszelkich działań zmierzających do zapewnienia zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich, w tym o charakterze ekologicznym. Koszty środowiskowe i społeczne panującego w gospodarce nastawienia na zysk są ogromne. – Rolnicy ekologiczni to ludzie wierzący w ideę rolnictwa współpracującego z przyrodą, a nie dążącego do jej zdominowania – podsumowuje Jolanta Nawrocka. Wielkopolska Izba Rolnicza Rada Powiatowa w Koninie wspólnie z Wydawnictwem Duszpasterstwa Rolników była organizatorem wyjazdu studyjnego rolników.