Spożycie nabiału w
ostatnich czasach stało się dość kontrowersyjne. Wiele osób zastanawia się nad
całkowitą eliminacją tej grupy produktów ze swojej codziennej diety. Coraz
więcej firm oferuje catering
dietetyczny Wrocław, który wyklucza z jadłospisu produkty mleczne.
Dieta wegańska czy jedynie wykluczająca nabiał może być dobrym sposobem na
lepsze zdrowie w pewnych schorzeniach. Jednak czy taki sposób odżywiania będzie
odpowiedni dla każdego?
Produkty mleczne jako źródło wapnia i białka
Produkty mleczne, takie
jak mleko, jogurt, ser i twaróg, są dobrym źródłem wapnia, który pomaga
utrzymać gęstość kości i zmniejsza ryzyko złamań. Dorośli do 50. roku życia
potrzebują 1000 miligramów (mg) wapnia dziennie. Kobiety powyżej 50. roku życia
i mężczyźni powyżej 70. roku życia potrzebują 1200 mg. Dla porównania, kubek
mleka zawiera od 250 mg do 350 mg wapnia, w zależności od marki i tego, czy
jest pełnotłuste, niskotłuszczowe czy beztłuszczowe. Typowa porcja jogurtu ma
około 187 mg wapnia. Mleko jest również wzbogacone w witaminę D, której kości
potrzebują do utrzymania masy kostnej.
Starsi dorośli
potrzebują również białka, aby chronić się przed naturalną utratą masy
mięśniowej i siły, związaną z wiekiem, a nabiał może być jego dobrym źródłem.
Zalecana ilość dla osób starszych to 0,8 grama na kilogram masy ciała.
Mężczyzna ważący 85 kg będzie potrzebował około 68 gramów białka dziennie, a
kobieta ważąca 60 funtów około 50 gramów.
Czy jedna forma nabiału jest lepsza od innej?
Według najnowszych wytycznych
dotyczących prawidłowego żywienia, zaleca się dorosłym spożywanie produktów
mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowych. Jednak nowe
badania sugerują, że pełnotłusty nabiał może nie być zbyt dużym zagrożeniem dla
zdrowia serca. Raport przedstawiony na Kongresie Europejskiego Towarzystwa
Kardiologicznego w 2018 roku przyjrzał się 20 badaniom z udziałem prawie 25 000
osób i nie znalazł żadnego związku między spożyciem większości produktów
mlecznych a chorobami układu krążenia. Wyjątkiem było mleko, ale wyniki
pokazały, że tylko bardzo wysokie spożycie mleka - średnio prawie litr dziennie
- było związane z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Niektóre badania naukowe
sugerują nawet, że właściwy rodzaj nabiału może zapobiegać chorobom serca.
Badanie z udziałem 2000 mężczyzn opublikowane w British Journal of Nutrition
wykazało, że ci, którzy jedli dużo fermentowanych produktów mlecznych, takich
jak jogurt i ser, mieli mniejsze ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej niż
mężczyźni, którzy jedli mniej tych produktów. Potwierdza to wcześniejsze
badania, które wykazały, że fermentowane produkty mleczne mają bardziej
prozdrowotny wpływ na profil lipidowy krwi i ryzyko chorób serca niż inne
produkty mleczne.
Alergia na mleko i nietolerancja laktozy
Mleko i przetwory
mleczne są dobrym źródłem składników odżywczych, więc nie wyłączaj ich z diety
swojej lub dziecka bez uprzedniej rozmowy z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Jednak istnieją 2 warunki, które powodują negatywną reakcję organizmu na mleko.
Nietolerancja laktozy
jest częstym problemem trawiennym, w którym organizm nie jest w stanie strawić
laktozy, rodzaju cukru występującego głównie w mleku i produktach mlecznych.
Wynika to z braku odpowieniego enzymu - lakatzy - który odpowiada z rozkład
laktozy w przewodzie pokarmowym. Nietolerancja laktozy może powodować objawy,
takie jak wzdęcia i biegunka. Nie powoduje ciężkich reakcji.
Alergia na mleko krowie
jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych wieku dziecięcego. Alergia na
mleko krowie zwykle rozwija się, gdy mleko krowie jest po raz pierwszy
wprowadzane do diety dziecka w postaci mieszanki lub gdy dziecko zaczyna jeść
pokarmy stałe. Rzadziej może dotyczyć dzieci karmionych wyłącznie piersią. Może
się zdarzyć tak, że składniki obecne w mleku krowim w przypadku jego
regularnego spożycia, przenikają do mleka matki, które może wywołać alergie u
karmionego dziecka.
Nabiał w diecie - tak czy nie?
Jeśli chodzi o ogólne
korzyści zdrowotne, wydaje się, że nabiał nie jest ani bohaterem, ani czarnym
charakterem. Dodanie nabiału do codziennej diety - odrobina mleka do kawy,
szklanka wylana na płatki śniadaniowe, lub plasterek sera na kanapce - może
pomóc w dostarczeniu niektórych ważnych składników odżywczych, których
potrzebujesz. Należy jednak pamiętać, że dobrze zbilansowana dieta, zawierająca
dużo zielonych warzyw liściastych i orzechów, może lepiej pomóc w uzyskaniu
potrzebnego wapnia i białka, niż poleganie w zbyt dużym stopniu na nabiale.