W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Aktualności

Nabiał w diecie

2021-12-31 10:10:47

Nabiał w diecie

Spożycie nabiału w ostatnich czasach stało się dość kontrowersyjne. Wiele osób zastanawia się nad całkowitą eliminacją tej grupy produktów ze swojej codziennej diety. Coraz więcej firm oferuje catering dietetyczny Wrocław, który wyklucza z jadłospisu produkty mleczne. Dieta wegańska czy jedynie wykluczająca nabiał może być dobrym sposobem na lepsze zdrowie w pewnych schorzeniach. Jednak czy taki sposób odżywiania będzie odpowiedni dla każdego?

Produkty mleczne jako źródło wapnia i białka

Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt, ser i twaróg, są dobrym źródłem wapnia, który pomaga utrzymać gęstość kości i zmniejsza ryzyko złamań. Dorośli do 50. roku życia potrzebują 1000 miligramów (mg) wapnia dziennie. Kobiety powyżej 50. roku życia i mężczyźni powyżej 70. roku życia potrzebują 1200 mg. Dla porównania, kubek mleka zawiera od 250 mg do 350 mg wapnia, w zależności od marki i tego, czy jest pełnotłuste, niskotłuszczowe czy beztłuszczowe. Typowa porcja jogurtu ma około 187 mg wapnia. Mleko jest również wzbogacone w witaminę D, której kości potrzebują do utrzymania masy kostnej.

Starsi dorośli potrzebują również białka, aby chronić się przed naturalną utratą masy mięśniowej i siły, związaną z wiekiem, a nabiał może być jego dobrym źródłem. Zalecana ilość dla osób starszych to 0,8 grama na kilogram masy ciała. Mężczyzna ważący 85 kg będzie potrzebował około 68 gramów białka dziennie, a kobieta ważąca 60 funtów około 50 gramów.

Czy jedna forma nabiału jest lepsza od innej?

Według najnowszych wytycznych dotyczących prawidłowego żywienia, zaleca się dorosłym spożywanie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowych. Jednak nowe badania sugerują, że pełnotłusty nabiał może nie być zbyt dużym zagrożeniem dla zdrowia serca. Raport przedstawiony na Kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w 2018 roku przyjrzał się 20 badaniom z udziałem prawie 25 000 osób i nie znalazł żadnego związku między spożyciem większości produktów mlecznych a chorobami układu krążenia. Wyjątkiem było mleko, ale wyniki pokazały, że tylko bardzo wysokie spożycie mleka - średnio prawie litr dziennie - było związane z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Niektóre badania naukowe sugerują nawet, że właściwy rodzaj nabiału może zapobiegać chorobom serca. Badanie z udziałem 2000 mężczyzn opublikowane w British Journal of Nutrition wykazało, że ci, którzy jedli dużo fermentowanych produktów mlecznych, takich jak jogurt i ser, mieli mniejsze ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej niż mężczyźni, którzy jedli mniej tych produktów. Potwierdza to wcześniejsze badania, które wykazały, że fermentowane produkty mleczne mają bardziej prozdrowotny wpływ na profil lipidowy krwi i ryzyko chorób serca niż inne produkty mleczne.

Alergia na mleko i nietolerancja laktozy

Mleko i przetwory mleczne są dobrym źródłem składników odżywczych, więc nie wyłączaj ich z diety swojej lub dziecka bez uprzedniej rozmowy z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem. Jednak istnieją 2 warunki, które powodują negatywną reakcję organizmu na mleko.

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy jest częstym problemem trawiennym, w którym organizm nie jest w stanie strawić laktozy, rodzaju cukru występującego głównie w mleku i produktach mlecznych. Wynika to z braku odpowieniego enzymu - lakatzy - który odpowiada z rozkład laktozy w przewodzie pokarmowym. Nietolerancja laktozy może powodować objawy, takie jak wzdęcia i biegunka. Nie powoduje ciężkich reakcji.

Alergia na mleko krowie

Alergia na mleko krowie jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych wieku dziecięcego. Alergia na mleko krowie zwykle rozwija się, gdy mleko krowie jest po raz pierwszy wprowadzane do diety dziecka w postaci mieszanki lub gdy dziecko zaczyna jeść pokarmy stałe. Rzadziej może dotyczyć dzieci karmionych wyłącznie piersią. Może się zdarzyć tak, że składniki obecne w mleku krowim w przypadku jego regularnego spożycia, przenikają do mleka matki, które może wywołać alergie u karmionego dziecka.

Nabiał w diecie - tak czy nie?

Jeśli chodzi o ogólne korzyści zdrowotne, wydaje się, że nabiał nie jest ani bohaterem, ani czarnym charakterem. Dodanie nabiału do codziennej diety - odrobina mleka do kawy, szklanka wylana na płatki śniadaniowe, lub plasterek sera na kanapce - może pomóc w dostarczeniu niektórych ważnych składników odżywczych, których potrzebujesz. Należy jednak pamiętać, że dobrze zbilansowana dieta, zawierająca dużo zielonych warzyw liściastych i orzechów, może lepiej pomóc w uzyskaniu potrzebnego wapnia i białka, niż poleganie w zbyt dużym stopniu na nabiale.