Czwarte miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Będziechowie, które
reprezentowały Wielkopolskę podczas finału Bitwy Regionów w Częstochowie.
Wczoraj (4 września) podczas Krajowej Wystawy Rolniczej w Częstochowie, która jest częścią tzw. prezydenckich dożynek, odbył się finał Bitwy Regionów, konkursu kulinarnego skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. Na scenie stanęło 16 zespołów z każdego regionu Polski, Wielkopolskę reprezentowało KGW Będziechów z gminy Kawęczyn, powiat turecki.
Gospodynie z Będziechowa swoją potrawą, którą był schab z
kością nadziewany dziczyzną z sosem borowikowym i zasmażaną kapustą z
szagówkami, zdobyły podniebienia komisji wojewódzkiej, wygrywając w lipcu eliminacje wojewódzkie. Otrzymały przez to nominację do centralnej bitwy.
Z jednej strony Będziechowianki mogą mówić o pechu, bo znalazły
się na czwartym miejscu, a więc tuż za podium, do którego dzieliła je dosłownie
„kwestia smaku”. Z drugiej zaś o ogromnym sukcesie, bo okazały się czwartą drużyną
w Polsce.
Igrzyska kulinarne w Częstochowie otworzył minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda. Pierwsza edycja Bitwy organizowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa odbyła w 2014 roku. W tym roku do konkursu zgłosiło się aż 618 zespołów. ki