Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu ogłosił konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich. Promocja regionalnych produktów, przepisów oraz samych kół z Wielkopolski to główne cele konkursu „Produkty regionalne w wielkopolskiej kuchni”.
W konkursie udział mogą wziąć Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich. Termin przesyłania zgłoszeń upływa 16 sierpnia. W ramach konkursu zostaną wyłonione najlepsze Koła Gospodyń Wiejskich, których działalność przyczynia się do kultywowania dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski. Zwycięzcy oraz wyróżnieni otrzymają nagrody rzeczowe.
Zadaniem KGW jest prezentacja przepisów wraz ze zdjęciami 8 tradycyjnych produktów regionalnych z wielkopolskiej kuchni składających się z: 2 zup (np. czernina, polewka, zupa z korbola, parzybroda, ślepe ryby); 2 dań głównych – dania z mięsem, rybą, z warzyw (np. kaczka z modrą kapustą i pyzami, pyry z gzikiem, bigos, szagówki, szare kluchy); 2 wypieków – chleby, ciasta, torty, babki, placki (np. pyrczok, muślinowa babka, szneka z glancem, mazurek, faworki); 2 innych produktów – m.in. napoje, kompoty, syropy, nalewki, wina, przekąski, desery, sałatki, dodatki (np. smalec, hyćka, dereniówka, ser smażony, biała kiełbasa). Co trzeba zrobić, żeby wziąć udział w konkursie? Zapoznać się w regulaminem, wypełnić kartę zgłoszeniową, przesłać ją wraz z wymaganymi załącznikami na adres: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, ul. Sieradzka 29, 60-163 Poznań.
Więcej informacji o konkursie oraz regulamin, kartę zgłoszeniową i niezbędne załączniki do wypełnienia znajdują się na stronie: https://www.wodr.poznan.pl/wydarzenia/konkursy/item/10198-konkurs-dla-kol-gospodyn-wiejskich-produkty-regionalne-w-wielkopolskiej-kuchni
Odpowiedzi na dodatkowe pytania udzielają pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich WODR w Poznaniu, tel. 61863-04-18, e-mail: wrow@wodr.poznan.pl.
Konkurs patronatem honorowym objął wojewoda wielkopolski Michał Zieliński.