Tradycyjnie
już w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie odbył się konkurs „Babki
i mazurki wielkanocne”. Mimo pandemii i w tym roku udało się go przeprowadzić. –
W konkursie można było podziwiać 14 doskonałych wypieków, a pomysłowość uczniów
zaskoczyła jury. I choć tradycja przeplatała się z nowoczesnością i zachwycały
różnorodne dekoracje, nie mogło zabraknąć gotowanej baby – czytamy na stronie
Starostwa Powiatowego w Koninie.
Decyzją jury: Anny Matczak-Gaj – dyrektora szkoły, Anny Walkowiak –
wicedyrektora, Moniki Kieliszak – pedagoga, Elżbiety Sell – nauczycielki,
organizatorki konkursu oraz Katarzyny Hryciuk – nauczycielki, pierwsze
miejsce ex aequo przypadło Julii Kunickiej z klasy 2tżp za „zajączkową babkę
wielkanocną” i Poli Pyzdrowskiej z klasy 2tżp za „mazurka hibiskusowo-jogurtowego
z czarną porzeczką”. Drugie miejsce ex aequo zajęli Kacper Kaźmierski z klasy
2BS za „babkę piaskową” i Natalia Olejniczak z klasy 2BS za „mazurka cytrynowego”.
Trzecie miejsce ex aequo zajęły Marta Woźna z klasy 2tżp za „babkę cytrynową z
lukrem” i Kamila Nowak z klasy 2tżp za „mazurka migdałowo-malinowego”. Wyróżnienia
otrzymali: Dominika Barska, Malwina Jankowska, Julia Springel, Natalia
Makowska, Oliwia Andrzejewska, Julianna Banaszak, Bartosz Matczak i Sylwia
Gralak.
Konkurs patronatem objęło Starostwo Powiatowe w Koninie, które wraz z Radą
Rodziców ufundowało nagrody w konkursie.
zdj. Starostwo Powiatowe w Koninie