16 października jest Światowym Dniem Żywności. Z tej okazji od kilku lat Bank Żywności w Koninie przygotowywał happeningi i warsztaty przypominające jak ważne jest niemarnowanie jedzenia. W tym roku, z powodu pandemii nie ma akcji, jednak warto pamiętać ten ważny przekaz.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa ogłosiła 16 października Światowym Dniem Żywności. Od 2012 roku Bank Żywności w Koninie organizował z tej okazji happening zwracając uwagę na gigantyczne marnotrawstwo żywności - rocznie na świecie to 1,3 mld ton, ale też w Polsce - ok. 9 mln ton! – Marnując żywność marnujemy też wodę i energię zużytą na jej produkcję. Mało kto wie, że na wyprodukowanie kanapki z serem potrzeba 90 litrów wody, na 1 kg wieprzowiny – 6.000 l wody, a na 1 kg mięsa drobiowego – 4.000 l wody. Do tego potrzebna jest energia elektryczna, paliwa itp. W okresie ocieplenia globalnego i wyczerpywania zasobów jest to bardzo ważne – przypomina Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie. Jego organizacja na co dzień ratuje żywność przed marnotrawstwem, ale też edukuje i zwraca na ten problem uwagę.
Zdjęcia z minionych happeningów/Facebook/Ireneusz Niewiarowski