W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Shootersss

Aktualności

Są mistrzami rzeźbienia w owocach. Uczniowie z Żychlina przywieźli medale

2020-10-02 10:29:55
Olga Boksa
Napisz do autora
Są mistrzami rzeźbienia w owocach. Uczniowie z Żychlina przywieźli medale

Sara Stankiewicz z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie została srebrną medalistką konkursu WorldSkills Polska 2020 w kategorii CARVING. Jej szkolny kolega Bartosz Michalak w tej ogólnopolskiej rywalizacji zdobył czwarte miejsce.

Na tegorocznej Polagrze w Poznaniu odbyły się Eliminacje WorldSkills Polska 2020 w czterech kategoriach związanych z branżą gastronomiczną. Konkurs ten jest wyjątkowym wydarzeniem na mapie kulinarnych imprez. Podczas czterech finałów wyłaniani są najlepsi młodzi fachowcy. W kategorii CARVING do ścisłego finału zakwalifikowanych zostało 9 zawodników do lat 21 z całej Polski, w tym dwoje z ZSEU w Żychlinie: Sara Stankiewicz i Bartosz Michalak. Ta tajska sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach jest wyjątkowo widowiskowa, wymagająca wielu godzin ćwiczeń i mnóstwa cierpliwości.

Dla Sary był to trzeci w jej carvingowej karierze start na konkursie ogólnopolskim, po zeszłorocznym sukcesie na Pucharze Polski Juniorów w Carvingu, gdzie stanęła na najniższym stopniu podium, w tym roku sięgnęła po srebrny medal. Bartosz Michalak w swoim konkursowym debiucie zajął wysokie 4 miejsce, co daje wielkie nadzieje na przyszłość, tym bardziej że jest to uczeń klasy 2.

Konkurs przebiegał w dwóch konkurencjach: pierwsza polegała na przywiezieniu gotowej pracy o dowolnej tematyce, Sara - przygotowała pracę pt:" Harry Potter", natomiast Bartosz połączył swoje dwie pasje - carving i piłkę nożną. W drugiej uczestnicy na żywo rzeźbili dynie lub arbuzy.

Prace oceniane były przez jury, w skład którego wchodzili uznani carverzy i szefowie kuchni z przewodniczącym Jury - Mistrzem Polski w Carvingu, złotym medalistą Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA oraz Pucharu Świata Grzegorzem Gniechem. Po kilkugodzinnych zmaganiach długo oczekiwany wynik przedstawili Grzegorz Gniech Przewodniczący jury oraz z ramienia WorldSkills Paweł Salamon. Wysokie wyniki uczniów z Żychlina to efekt ciężkiej pracy, współpracy z nauczycielem przedmiotów zawodowych Katarzyną Hryciuk, która już czwarty rok uczy w szkole młodych adeptów carvingowej sztuki, a także wsparcia ze strony Carving Team Poland.

Wyjątkowe nagrody dla wszystkich uczestników: kursy wartości 800zł dla Bartosza i 1000zł dla Sary na warsztaty carvingowe i kuchni molekularnej, a także sprzęt wartości 1500zł z pewnością umożliwią im dalszy rozwój i sięganie po kolejne laury

Są mistrzami rzeźbienia w owocach. Uczniowie z Żychlina przywieźli medale
Są mistrzami rzeźbienia w owocach. Uczniowie z Żychlina przywieźli medale
Są mistrzami rzeźbienia w owocach. Uczniowie z Żychlina przywieźli medale
Są mistrzami rzeźbienia w owocach. Uczniowie z Żychlina przywieźli medale
Są mistrzami rzeźbienia w owocach. Uczniowie z Żychlina przywieźli medale
Są mistrzami rzeźbienia w owocach. Uczniowie z Żychlina przywieźli medale



Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom: