W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Stary Browar od 15.10.2020

Aktualności

Miód na przeziębienie. Najlepsze domowe sposoby walki z chorobą

2019-11-16 00:00:01
Miód na przeziębienie. Najlepsze domowe sposoby walki z chorobą

Miód to naturalny preparat, ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, lecz także prozdrowotne. Dlatego też jego spożycie bywa zalecane między innymi podczas niektórych chorób, w tym powszechnego przeziębienia. Jednak czy każdy miód wykazuje te same właściwości i czy można nim zastąpić leczenie farmakologiczne? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód na przeziębienie i czy można go stosować zamiast leków!

Działanie miodu na przeziębienie – dlaczego jest polecany?

Miód to naturalny produkt niezwykle bogaty w substancje odżywcze. Znajdują się w nim między innymi witaminy, takie jak A, C czy wiele witamin z grupy B, w tym kwas foliowy i biotyna. Dodatkowo można znaleźć w nim cenne mikro- i makroelementy, w tym magnez, żelazo, wapń i potas. Dzięki temu doskonale wspomaga procesy regeneracyjne organizmu, w tym układu nerwowego, dodając energii i niwelując uczucie zmęczenia. Dodatkowo wzmacnia również odporność, co daje organizmowi ochronę przed chorobami. Jego ogromnym plusem jest też pomaganie w procesach zdrowienia, np. podczas przeziębień. To zasługa nie tylko niezwykle wartościowych składników odżywczych, lecz także właściwości nawilżających tego słodkiego przysmaku. Pomaga w przypadku podrażnionego, nieco „zdartego” gardła. Dodatkowo rozszerza naczynia krwionośne, niwelując dzięki temu kaszel.

Swoje lecznicze właściwości miód zawdzięcza również licznym antyoksydantom oraz składnikom antybakteryjnym, w tym glukozie. Jednak ten cukier prosty może być jednocześnie pożywką dla grzybów, dlatego miodu nie powinno się stosować w przypadku infekcji grzybiczych. Spożywanie miodu na przeziębienie jest skuteczne również ze względu na wspomaganie przez niego działania systemu immunologicznego, co przyspiesza proces zdrowienia.

Czy miód na przeziębienie może zastąpić leki?

Miód ma wiele cennych, prozdrowotnych właściwości. Nie oznacza to jednak, że może być stosowany zamiast farmaceutyków. Przede wszystkim nie odkryto jego konkretnego działania leczniczego, dlatego powinno się raczej stosować go wspomagająco, a nie jako jedyny środek na przeziębienie. Dzięki działaniu wzmacniającemu odporność oraz zdolnościom regeneracyjnym może być również odpowiednim środkiem zapobiegania chorobie oraz skutecznym wsparciem już po jej przejściu. Warto pamiętać także, że stosowanie miodu na przeziębienie w ciąży jest uważane za bezpieczne, dlatego o jego spożywaniu powinny pomyśleć przede wszystkim przyszłe mamy.

Rodzaje miodu na przeziębienie – który wybrać?

Chociaż różne typy miodu mają cechy wspólne, różnią się w pewnych aspektach. Dlatego właśnie przed zakupem miodu na przeziębienie warto najpierw wybrać odpowiedni rodzaj. Za jeden z najlepszych miodów na przeziębienie uznawany jest miód spadziowy, czyli pozyskiwany z drzew iglastych. Wszystko ze względu na jego dość silne działanie antybakteryjne oraz aktywność antybiotyczną. Łagodzi stany zapalne, zmniejsza kaszel i wspomaga wykrztuszanie, co przynosi ogromną ulgę w przeziębieniu.

Niezwykle cennym miodem jest również nowozelandzki miód manuka. Nie należy, co prawda, do najtańszych, jednak dzięki właściwościom prozdrowotnym jest zdecydowanie wart swojej ceny. To naturalny probiotyk i antybiotyk o silnym działaniu antybakteryjnym, za co jest ceniony na całym świecie.

Dobrym miodem na przeziębienie jest także miód lipowy. Nie tylko wykazuje właściwości antybiotyczne, lecz także zmniejsza kaszel, ułatwia wykrztuszanie i działa napotnie, dzięki czemu mobilizuje organizm do walki z chorobą. Dzięki temu często pomaga również w zbijaniu gorączki.

Miód wielokwiatowy, choć doskonale radzi sobie również ze wspomaganiem kuracji, najlepiej sprawdza się jako środek zapobiegawczy w okresie przeziębień. Wzmacnia układ odpornościowy, dlatego zaleca się jego spożywanie w okresie jesienno-zimowym.

W przypadku przeziębienia w ciąży szczególnie zaleca się miód gryczany, Nie tylko łagodzi symptomy choroby, lecz także uzupełnia dietę w żelazo, którego często brakuje przyszłym mamom.

Miód na przeziębienie – przepis

Przy przeziębieniu często wystarczy po prostu rozpuścić miód w ciepłej wodzie i pić tak przygotowaną miksturę kilka razy dziennie. Najważniejsze jednak, aby woda nie miała temperatury wyższej niż 40 ℃. W innym wypadku zbyt gorący płyn może pozbawić miód cennych substancji odżywczych. Najlepszym sposobem przyrządzania tego napoju jest pozostawienie miodu zalanego ciepłą wodą pod przykryciem na całą noc, a następnie wypicie mieszanki rano.

Z miodu można zrobić również doskonały syrop na przeziębienie. Aby go przygotować, wystarczą:

150 ml miodu,

50 ml ciepłej wody,

3 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

łyżka sproszkowanego imbiru.

Imbir, miód i sok z cytryny należy wymieszać, a następnie zalać wodą. Taką mieszankę trzeba pozostawić pod przykryciem na całą noc, a następnie pić po łyżce stołowej 1-2 razy dziennie.

Miód na przeziębienie to bardzo dobry pomysł, nie należy jednak stosować go zamiast leków. Może być natomiast doskonałym środkiem wspomagającym leczenie i zwiększającym odporność, a także przyspieszającym powrót do pełni sił po chorobie.



Podziel się


Jesteśmy na: