W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Aktualności

Warto wiedzieć przed grzybobraniem. Pomyłka może kosztować życie!

2019-08-29 07:08:00
Warto wiedzieć przed grzybobraniem. Pomyłka może kosztować życie!

Grzybiarze ostrzą noże i szykują koszyki! Po ostatnich opadach deszczu w Polsce i utrzymującej się wysokiej temperaturze, w lasach pojawiły się pierwsze kapelusze. Amatorzy wypraw po leśne skarby mają nadzieję na udany sezon. Jednak to, czy będzie udany zależy także od nas samych!!! – Zawsze powinniśmy się kierować żelazną zasadą: zbieramy tylko takie grzyby, które znamy, a kupujemy wyłącznie te oznaczone specjalnym atestem. Jedna pomyłka może mieć tragiczny finał! – ostrzegają lekarze rodzinni Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Nie masz pewności, nie zbieraj!

Grzyby w polskiej kuchni goszczą od wieków i zyskują coraz to nowych amatorów zbierania. Przeczesywanie lasów to dla jednych tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie (starsi dzielą się wiedzą z młodszymi), dla innych to nowa przygoda! I to właśnie oni powinni szczególnie uważać.

– Idąc z koszykiem do lasu koniecznie trzeba wiedzieć, które grzyby można zbierać, a jakich nie wolno ruszać! Jeśli nie mamy takiej pewności, lepiej w ogóle nie wybierać się na grzybobranie! – podkreśla Bożena Janicka, prezes PPOZ.

Dlaczego grzyby są takie groźne?

Grzyby wywołują kilka rodzajów zatruć. Cytotoksyczne prowadzą do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych, a w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi. Takie same objawy występują także po spożyciu muchomora wiosennego i jadowitego (od 8 – 14 godzin), piestrzenicy kasztanowatej (od 5 –8 godzin), czy zasłonka rudego (od 3 – 14 dni). Bardzo często spożycie tych grzybów kończy się śmiercią. Zatrucia neurotoksyczne mają natomiast ujemny wpływ na układ nerwowy człowieka. Powodują zwolnienie akcji serca, spadek tętna, zaburzenia oddychania, uczucia gorąca, silny ślinotok, albo podniecenie nerwowe, napady szału, halucynacje, przyspieszenie akcji serca. Ostatnim rodzajem zatruć są zatrucia gastryczne, które charakteryzują się objawami ostrych nieżytów żołądkowo- jelitowych. Te zaczynają się nagle po 3-5 godzin po zjedzeniu grzybów i przebiegają burzliwie wraz z nudnościami, wymiotami, bólami brzucha i biegunką. Mogą pojawić się też objawy odwodnienia. Choroba ustępuje zwykle w ciągu 24 godzin. Na szczęście – w tym przypadku nie dochodzi do uszkodzenia wątroby!

Złote rady

– Aby grzybobranie było bezpieczne, należy zbierać dojrzałe grzyby (ale nie stare, w których zachodzą przemiany związków chemicznych i tworzą się substancje toksyczne, mogące wywołać objawy zatrucia), z wykształconymi charakterystycznymi cechami pozwalającymi rozpoznać gatunek (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy). Wystrzegajmy się zbierania młodych owocników. Grzyb, który dopiero wyrasta, nie jest jeszcze dobrze wykształcony i łatwo można pomylić jadalnego z trującym – przypominają lekarze PPOZ.

Wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem (wśród nich są trujące muchomory, i to niekoniecznie tylko czerwone). W razie jakichkolwiek wątpliwości należy porównać znaleziony okaz z opisem w atlasie grzybów, który warto mieć przy sobie. Grzyby zbieramy w całości i wrzucamy do przewiewnego koszyka (nie foliówki, czy plastikowego wiadra, gdzie szybciej dochodzi do zapleśnienia i zepsucia). Po powrocie do domu grzyby szybko oczyszczamy, segregujemy i pozostawiamy w suchym, przewiewnym miejscu. Nie należy spożywać grzybów na noc, bo są ciężkostrawne. Lekarze odradzają spożywanie ich przez kobiety w ciąży i matki karmiące, dzieci, osoby starsze oraz osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Ostrożność należy także zachować podczas kupowania grzybów. Grzyby świeże, zbierane w warunkach naturalnych, mogą być wprowadzone do obrotu tylko i wyłącznie w sklepach i na targowiskach, zatrudniających klasyfikatorów, czyli osoby posiadające uprawnienia do oceny grzyba i wydawania odpowiedniego dokumentu, czyli atestu.

Anna Chadaj

Podziel się


Jesteśmy na: