W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Aktualności

Dobrodziejstwo wigilijnego stołu. 12 potraw na zdrowie!

2018-12-23 16:09:00
Anna Chadaj
Napisz do autora
Dobrodziejstwo wigilijnego stołu. 12 potraw na zdrowie!

Barszczyk, ryba, groch z kapustą, kasza z grzybami, makiełki, kompot z suszonych owoców… Już wkrótce w każdym domu na wigilijnym stole pojawią się potrawy, których zwykle nie ma w naszym codziennym menu. Nie tylko smakują, ale także dostarczają organizmowi wartościowych składników. Oto najważniejsze zalety zdrowotne tradycyjnych potraw wigilijnych.

Buraki

Wzmacniają odporność, opóźniają proces starzenia, mają właściwości przeciwnowotworowe, wspomagają układ krwionośny. Pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Wskazane są dla ciśnieniowców. Są niskokaloryczne, mają zaledwie 33 kcal w 100 g.

Groch

Źródło białka, węglowodanów oraz błonnika, który reguluje i usprawnia trawienie. Dostarcza organizmowi wielu składników mineralnych: żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i łagodzą skutki stresu. Ma też sporo przeciwutleniaczy antynowotworowych. 100 g grochu ugotowanego (bez soli) to 118 kcal.

Ryby

Osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie, czy nowotwory. Zdrowsze od ryb słodkowodnych są ryby morskie, ponieważ zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie ważnych w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Co więcej omega-3 poprawiają też pamięć, wzrok, opóźniają demencję, ale przede wszystkim wzmacniają układ odpornościowy. Dostarczają także jodu, który zapobiega chorobom tarczycy. Ryby są niskokaloryczne (oczywiście bez panierki i z wyjątkiem śledzia, czy łososia). Na przykład 100 g dorsza to ok.70 kcal.

Kapusta

Ma opinię ciężkostrawnej i wysokokalorycznej, ale tak naprawdę to dodatki w postaci boczku, czy kiełbasy „psują” jej opinię. 100 g kapusty zawiera zaledwie 40 kcal. Jest bogata w witaminy z grupy B, A, trochę E, K i rutyny. Zawiera wapń, magnez, potas, żelazo i kwas foliowy. Siarka, którą szczególnie „czuć” podczas gotowania wpływa pozytywnie na kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Wartościowa dla zdrowia jest też kapusta kiszona. Zawiera dużo witaminy C, jest naturalnym antybiotykiem regulującym pracę układu trawiennego.

Kasza gryczana

To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest źródłem witamin z grupy B, węglowodanów oraz magnezu. Posiada właściwości odkwaszające organizm oraz sporo błonnika pokarmowego, obniżającego miedzy innymi stężenie cholesterolu we krwi. Obniża ciśnienie krwi. Wartość odżywcza suchej kaszy gryczanej w 100 g to ok. 340 kcal.

Grzyby

Choć wartości odżywcze grzybów budzą kontrowersje, a one same cenione są głównie za walory smakowe, coraz częściej zaczyna się je doceniać także pod względem zdrowotnym. Grzyby dostarczają sole mineralne, zawierają witaminę A w postaci karotenu oraz znaczne ilości witamin B1 i B2. Są także źródłem białka. Zanim jednak trafią na stół – trzeba mieć pewność, że są jadalne!

Mak

Jest bogaty w witaminy A, D, E oraz C. To doskonałe źródło wapnia. Zawiera dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grupy omega-6, reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran. Korzystnie wpływa na pracę serca. Uwaga - mak jest bardzo kaloryczny. 100 g maku ma aż 478 kcal.

Orzechy

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Zalecane są dla osób z chorobami serca. Obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą odporność i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. Uwaga! Orzechy włoskie są rekordzistami pod względem zawartości kalorii. 100 gram to 645 kcal. Zjedzenie pięciu orzechów oznacza tyle samo, co zjedzenie… pączka!

Suszone owoce

To duża dawka błonnika pokarmowego, witamin (C, A, E, z grupy B) i minerałów (potas, magnez, żelazo, miedź, mangan). Suszone śliwki, czy jabłka zawierają „przeciwutleniacze” hamujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Uwaga! Suszone owoce zawierają sporo cukru i są bardziej kaloryczne niż świeże. 100 g to ok. 300 kcal!

Bogactwo tradycyjnych wigilijnych potraw jest nieocenione. Smakujmy na zdrowie, ale pamiętajmy o umiarze. Umiar wskazany jest także w święta, kiedy to na stołach pojawią się mięsa, sałatki i słodkości w tysiącach odmian. Z serem, makiem, orzechami… Wszystko szybko może pójść nam w… „boczki”. Dlatego oderwijmy się od stołu, zaprośmy najbliższych na rodzinny spacer… Zafundujmy organizmowi przerwę w świątecznym biesiadowaniu. To wyjdzie nam tylko na zdrowie – radzi Bożena Janicka, lekarz rodzinny, prezes PPOZ.




Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom: